Акцент на деня: Депутатите бързат да агитират

17:30, 11 окт 19 25 5182 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В петъчния ден, когато премиерът Бойко Борисов трябваше да дойде в парламента, депутатите не се събраха. По правилник 121 от тях трябва да се регистрират, за да има заседание, a дойдоха само 112. Така заседание нямаше, а „изборната ваканция“ започна по-рано.

От „Обединени патриоти“ си обясниха ситуацията с липса на мобилизация и наближаващия вот. От тях отсъствали само шестима, които са кандидати за кметове. Патриотите отрекоха с тях да е договарян кворумът. От „Воля“ изтъкнаха, че депутатите са избрани да присъстват, а не да отсъстват. От групата им отсъстващите били петима заради командировки в чужбина. ДПС традиционно не присъстват в пленарна зала в предизборна кампания.

Словесната престрелка беше между ГЕРБ и БСП. И от двете групи в зала имаше около 50 депутати (ГЕРБ са общо 95, а БСП- 79). Според опозицията зам.- председателят на Емил Христов е прекратил регистрацията, въпреки вдигнати ръце на депутати, затова ще има жалби. Кристиан Вигенин, който също е зам.- председател, обяви, че ГЕРБ са направили каквото могат заседанието да се провали.

Проваленото заседание „спъна“ лидера на левицата Корнелия Нинова да зададе въпроса си за Шенген на премиера Бойко Борисов.Той удари дъното“, коментира тя. По думите й Борисов наредил на депутатите си да не идват на работа, за да не й обясни защо „корупцията на правителството му провали бъдещето на България в Шенген“. Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова й отвърна, че са дошли толкова депутати, колкото позволяват ангажиментите по избирателните райони.

Корнелия Нинова подчерта, че всичките й питания до премиера са били връщани. От ГЕРБ отговориха, че това твърдение показва „дълбоко непознаване на правилника“, защото въпросите се пренасочват към ресорните министри. Дариткова успокои Нинова, че ще може да пита Борисов за Шенген на следващо заседание.

От БСП бяха категорични, че министър- председателят го е страх от техния лидер. От ГЕРБ обаче им отговориха, че когато Борисов е бил в парламента да отговори на въпрос, Нинова е избягала. Те се обърнаха към левицата, че ако са се организирали, са щели да чуят отговора на премиера.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама