Хиляди членове на ИД и семействата им бягат от лагери в Северна Сирия

16:05, 11 окт 19 / Свят 25 2095 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки хиляди „останки“ от Ислямска държава – членове и техните семейства бягат от лагери в Северна Сирия, съобщава кюрдското издание Бас Нюз.

То публикува видео, в което се виждат множество кюрди, бягащи панически от лагера „Ал Хол“ в провинция Ал-Хасеке. Мустафа Бали, ръководител на пресслужбата на Сирийските демократични сили (СДС), сподели кадри в Туитър на тичащи хора.

ООН и НАТО са притеснени от турското нахлуване в Сирия 

Опитът за бягство идва след като Турция започна мащабна военна операция дълбоко в районите, известни като Източен Ефрат в Северна Сирия срещу сирийските кюрдски сили там.

Кюрдите, които държат лагера, преди това предупредиха Запада за възможността за бягство на бойци на ИД от лагера, докато сигурността в района е подкопана от турската офанзива.

Путин: Операцията на Турция в Сирия може да разпръсне хиляди бойци на ИД по света

Турският външен министър заяви по време на пресконференция в четвъртък, че Турция ще поеме отговорност за задържането на бойците от ИД и техните семейства, след като поемат контрол над района. Все още обаче не е ясно как би могъл да се извърши трансферът на затворници от ИД, докато продължават ожесточени сражения между турската армия и СДС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама