МВФ: При нова криза банките извън САЩ ще се борят да покрият дълговете си

17:42, 11 окт 19 25 2496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако на световните пазари избухне нова криза, банките извън САЩ ще се борят да покрият дълговете си, които са се увеличили след световната финансова криза, предупреди днес Международният валутен фонд.

Въпреки усилията за засилване на банковата система на САЩ - в някои случаи заради тези реформи - скокът на пасивите, деноминирани в щатски долари, може да направи домашните икономики на банките по-уязвими, казва МВФ в нов доклад.

Констатациите в раздел от Доклада за глобална финансова стабилност показват, че „разликата във финансирането“ на банки извън САЩ - разликата между активите и дълга, държани в щатски долари, е нараснала до 1,4 трилиона долара, 13 процента от активите.

Това може да накара пазарите да се възползват, ако има повторение на ситуацията в началото на световната финансова криза, когато институциите натрупаха долари и не бяха склонни да дават заеми, което означаваше, че разходите за всички оскъдни налични средства се покачват, предупреди МВФ.

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика

„Тази т. нар. разлика в междувалутното финансиране отразява размера на финансирането, което трябва да бъде попълнено чрез използване на инструменти като суапове в чуждестранна валута, което прави банките по-уязвими“, казват авторите.

И по-голямото разчитане на "нестабилните краткосрочни източници на финансиране" увеличава "шансовете на банковите неизпълнения в домашните икономики на банки извън САЩ, които разчитат на доларово финансиране", заяви МВФ.

Докладът призовава правителствата да инсталират буфери за защита срещу тази ситуация, което може да засили шоковете и да се разпространи в техните икономики.

Такива буфери включват по-големи резерви от централните банки, "за да се запълни празнината, ако ликвидността в долара пресъхне", както и "договорености за размяна на централната банка, които осигуряват достъп до щатски долари в периоди на стрес", заяви МВФ.

Докладът отбелязва, че деноминираните в долари активи на банки извън САЩ възлизат на повече от 12 трилиона долара, в сравнение с 10 трилиона долара малко преди началото на кризата, което ги прави по-чувствителни към повишаването на лихвените проценти в САЩ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама