60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място

14:40, 12 окт 19 / Любопитно 25 2711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

60% от жените в Европа са претърпели насилие или сексуален тормоз на работното място, показва проучване в пет страни, съобщи БГНЕС.

Френската изследователска група Ifop установи, че 21% са докладвали за такива атаки през последните 12 месеца, а над 40 процента от тях са били под 30-годишна възраст.

Повече от 10% от 5 000 респонденти – 9% във Франция, 15% в Испания - заявиха, че са били „принудени към нежелан“ секс от някой на работното си място. Авторите на изследването казаха, че числата "подчертават сивата зона, която може да съществува около съгласието", когато то може да бъде "изтръгнато в контекста на подчинение, сплашване или манипулация".

Обвинения в сексизъм на ''Ролан Гарос"

Освен това 9% от жените заявиха, че поне веднъж са били „подложени на натиск“ от колега, за да извършат „акт от сексуален характер“ като секс в замяна на работа или повишение. Докато около 18% казват, че са били докоснати неподходящо като „пускане на ръка“ по дупето, принудителна прегръдка или нежелана целувка.

Изследването е проведено във Франция, Германия, Италия, Великобритания и Испания.

То също така констатира, че сексуалното насилие, което включва подсвирване, жестове, груби коментари или похотливи погледи, е най-честата атака при 46% от засегнатите жени. Положението в Германия е доста „нагорещено“, доколкото там става дума за 56% от жените.

Авторите на изследването казват, че „много малко малцинство от жертвите на тормоз на работното място успяват да преодолеят стената на мълчанието“ и да се изкажат.

Само 13%от жените, които са били докоснати по неподходящ начин, и 16% от онези, които са били подложени на натиск в сексуално отношение, са заявили, че са разговаряли с някого, например с висшестоящ или синдикалист, за да разрешат проблема.

Проучването на Ifop беше проведено с онлайн въпросник през април тази година за научния център Fondation Jean Jaures и Европейската фондация за прогресивни изследвания (FEPS).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама