Стартира „Маратон София 2019”

07:40, 13 окт 19 25 2657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 13 октомври стартира „Маратон София 2019“.

Стартът ще бъде даден в 9.30 ч. на площад Батенберг пред Националната Художествена галерия. В спортното събитие участват около 5000 души от 52 страни. Събитието ще продължи до 15.30 ч. в неделния ден.

Въведена е временна организация на движението в центъра на София заради маратона.

Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици ще застанат в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон 2019 в знак на солидарност с Европейския ден на донорството. Целта е трансплантираните наши съграждани да пробягат 42.19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да изразят подкрепата си и дадат надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването солидарно със Съвета на Европа организират провеждането на събития в подкрепа на донорството и трансплантацията със съдействието на НПО, пациентски организации и медиите.

Провеждането на символичния пробег по време на Уиз еър София маратон 2019 се осъществява с пълната подкрепа на директора и организатор на маратона Даниел Дуков.

Очаква се стартът на трансплантираните хора да бъде около 10.00 ч. на пл. "Александър Батенберг", веднага след края на редовните четири старта.

Европейският ден на донорството тази година се отбелязва на 12 октомври 2019 г., събота. Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама