Проект за изкуствен интелект създава нов център в Софийкия унивеситет

08:49, 13 окт 19 / Култура и наука 25 1690 Topnovini
1

На фона на критите за лиса на студенти и незапълнени места идват и добри новини за висшето образование у нас. Ректорът на СУ проф. Атанас Герджиков разказа пред БНТ за един проект на стойност 30 милиона лева, който ще създаде център в Софийския университет.

Класирани са само 14 проекта от повече от 200 кандидатствали. Проектът "Гейт" на СУ е един от тях. В него става въпрос за големи данни и изкуствен интелект.

Проектът се изпълнява от Катедра „Софтуерни технологии” на Факултета по математика и информатика с участието на Физическия факултет и Центъра за трансфер на технологии на Софийския университет в партньорство с един от най-престижните университети в Европа - Технически университет „Чалмърс” и създадената към него фондация „Индустриални Технологии Чалмърс”, Швеция.

''През следващите десетилетия нашите мечти за умни градове и държави ще се сбъднат. Идеята на "Гейт" е да помогне на общината и дървата с това развитие, но и да помогне на българската индустрия. Проектът цели в рамките на една година да разработи бизнес-план, който да подготви създаването на Център за върхови постижения в областта на големите данни (Big data)'', каза проф. Герджиков.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 173 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.