От какво има нужда София според Фандъкова и Манолова

12:00, 13 окт 19 25 3361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова участваха в първия си телевизионен дебат в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио „К2“.

София има нужда от...

Според кандидата за кмет на София Мая Манолова София има нужда от честно и почтено управление, а не задкулисно. Решенията да се вземат от легитимните органи, гражданите да бъдат питани и държавата да се съобразява с тяхното мнение.

Целта й е - да се спре строителството в междублоковото пространство, да има детска градина за всяко дете, канализация, зелени площи, тротоари, борба с трафика, чист въздух, достъп до информация, прозрачност и публичност на обществените поръчки.

Според кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова столицата има нужда от работа, а не от много приказки. Тя е на мнение, че много от промените се дължат на гражданите и ще продължава да работи с тях.

Целта й е да се развиват - образованието и културата, да се подкрепят  младите артисти и творците, да продължата да се  развиват иновациите и науката.

Дебатът се състоя в 3 сета:

В първия канидадите трябваше да говорят по 5 утвърдени предварително теми - 2 от тях са избрани от Йорданка Фандъкова, 2 от Мая Манолова и 1 от екипа на предаването.

Качество на въздуха

Манолова ще се съсредоточи върху станциите за измерване на въздуха.

Според Фандъкова 4 са важните неща- информация, намаляване на трафика и подобряване на градския транспорт, подмяна на печките на дърва и въглища и разширяване на зелената система.

''Топлофикация'' 

''Да се намалят разходите за гориво, дружеството има нужда от сериозни инвестиции в мощности'', каза Фандъкова и допълни, че ''Топлофикация'' София вече има право да закупува природен газ на по-ниски цени.

За Манолова дружеството е огромен проблем за столичани заради високите неразбираеми сметки. Тя обвини Фандъкова, че нито веднъж не е заявила позиция защитила гражданите, които плащат тези огромни задължения.

Градска среда

''София плати 20 хил. лв. за изготвяне на доклад за подобряване на градската среда. За съжаление нищо от това, което беше предложено, не беше резлизирано – не се разшириха пешеходните зони, не се спря безумното застрояване. Вместо това се ремонтираха за огромни средства ''Графа'', ''Дондуков''. По думите на Манолова в кварталите положението е катастрофално заради липсата на паркинги и презастрояването.

''На първо място – да променим общия устройствен план, да имаме споделната визия.  Залагаме на наредбата за градския дизайн, според която ще се контролира и подреди сторителството в града'', добави Фандъкова.

Обществени поръчки

Фандъкова смята, че единственият законен начин да се правят инвеститции е съгласно Закона за обществените поръчки. ''Работим по допълнителни механизми за контрол, в СО има комисия, която първа преглежда условията за големи обществени поръчки. С цел прозрачност обявявам, че и в момента могат да се видят на сайта на СО всички договори и поръчки,'' заяви Фандъкова.

Манолова пък е на мнение, че парите на столичани се харчат неефективно. ''Не обвинявам Фандъкова, а този, който реално управлява София.'' 

Екипът, в който ще работят като кмет

''Принципът от чистачката до кмета на една партия не важи за мен. Залагам на знаещи, можещи, кадърни хора, такива, които са се доказали'', заяви Манолова.

''Хората си имат имена и лица, бяха до мен и продължават да го правят. Хора, които са уважавани- проф. Иво Петров, проф. Асен Николов, арх. Петков, Деян Стаматов, който е директор на столично училище'', каза в своя полза Фандъкова.

Във втората част от дебата кандидатите за кметския стол на София си задаваха въпроси една към друга:

Манолова към Фандъкова:  Г-жо Фандъкова, през 2008 г. подадохте оставка като зам.-кмет заради това, че около 5000 деца останаха извън яслите. През 2019 г. около 5000 отново са извън тях. Сега се кандидатирате отново за кмет. Каво се промени от 2008 г. до 2019 година?

Вашите съветници не са ви предали правилно. Подадох оставка заради електронната система, която блокира и създаде неудобство за 4 часа. Преди това родители и близки стояха във всяка детска грдина с денонощия, за да могат да запишат детето си в градина.

Фандъкова към Манолова: Зад вас застанаха някои политически сили – кое от програмата на БСП няма да изпълните?

Нямам ангажимент да изпълнявам програмата на нито една партия, а тази, която описахме заедно с гражданите. Ще изпълня това всяко дете да има детска градина.

Манолова към Фандъкова: Имахте възможността сама да подредите листата си. Кой досега го правеше и кой управляваше София? Как работехте с подредена от друг листа?

Вие сте опитен политик, отлично знаете как се подрежддат партийните листи. Подредих листата така, че да работи веднага и бързо по болните теми на града. Тук сензация няма.

Фандъкова към Манолова: В програмата си залагате на изкупуването и отчуждаването на всички терени, утвърдени за строителство. Знаят ли Вашите експерти колко това ще струва на София?

При застрояването един от най-големите проблеми на столицата са опитите частни лица да унищожават последните градинки и зелени терени. Очаквам да заваря в СО, че има регистър на собствеността, инвестиционните намерения за строене и анализа колко ще струва това. 

Фандъкова към Манолова: Вие как ще осигурите участието на много фирми, ако няма такова желание – ще се договаряте, ще преговаряте или ще обявите процедурите съгласно изискванията Закона за обществени поръчки, за да може да участва, когото иска?

Изумителен въпрос. Отдавам го единствено на факта, че наистина други са хората и лицата, които организираха целия процес по обявяване и печелене на обществени поръчки. Вината не е на г-жа Фандъкова, на тези, които дърпаха конците в тези няколко управленски мандата, такива хора няма да има. Решенията ще взимам лично аз, а не да прехвърлям отговорността върху други, ще спазвам закона.

Манолова не зададе трети въпрос към Фандъкова, тъй като времето й изтече в отговор на въпрос от опонента й.

Отговор на въпроса, който задавате, Ви дава Министерството на регионалното развитие, ръководено от представители на ГЕРБ. То ви казва какво бъркате в обществените поръчки - дискриминационни са условията, правят се за един кандидат, приличат на ''свирен мач''. Не сте Вие човекът, който уговаря условията. Този, който определя обществените поръчки е този, който Ви редеше листата до вчера – г-н Борисов.

Третата част от дебата е ''Беновска пита'':

Г-жо Манолова, Вие сте независим кандидат, но около вас присъстват и леви, и десни, които говорят на различни езици. Ако реша да гласувам за вас, кого представлявате вие, кой ще се гордее с успехите на вашето кметуване и кой ще носи отговорност за вашите неуспехи?

Зад мен стоят граждани- партийни и непартийни, които искат промяна. Моделът на управление в София в момента не е десен, а задкулисен. Всички, които искат кмет лидер, който да стои с лицето си и да отговаря за успехите и неуспехите, които искат промяна и нормалност, които са срещу статуквото, могат да гласуват за мен.  Личо аз ще нося отговорност и няма да се крия зад централи и заместник-кметове.

Г-жо Фандъкова, Вие сте бивш преподавател по литература. Ако някой пише, че Вазов е много голям поет, това се счита за смислова грешка, защото не може да се определи колко голям е той. Вие сте регистрирана като кандидат за кмет на София от коалицията ГЕРБ – СДС. Вашият успех като залог ли би бил за довършването на третия мандата на г-н Борисов?

Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. Аз съм се явявала три пъти с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите, не използвам манипулации, лъжи и внушения. Имам много ясна политическа ориентация и ясни ценности, които не съм променяла през живота си и нямам намерение да го правя. Кандидатствам ясно за позицията кмет на София. Стоя като мажоритарен кандидат, а зад мен са кандидатите от ГЕРБ и СДС, с които се надявам да работим, така че имам много ясен профил

Общественото мнение свързв Бойко Борисов и с двете. Г-жо Фандъкова – Вие като заместник на председателя на ГЕРБ и изпълнителната комисия, кой за Вас е Бойко Борисов и личността му?

Ние имаме много ясни и конкретни взаимоотношения, имаме много ясен профил и отговорности. Г-н Борисов ме покани, без да ме познава, виждайки моята работа като зам.- кмет но образованието. Това надгради опита ми и моите цензове за управлението изобщо. След като работихме заедно, участвах в създаването на ГЕРБ, доста често имаме тежки разговори по отношение защитата на интереса на софиянци. Разговорите невинаги са резултатни, но аз съм доста упорита в отстояването.

А вие г-жо Манолова, известна като силен парламентарен политически опонент на Бойко Борисов, демонстрирахте, че сте неудовлетворена от работата с него като омбудсман. Кой за вас е той?

Не ми е началник, нито ментор, нито човекът, който да диктува моето поведение, нито най-малко да ми реди листата и хората, с които ще управлявам София. Имала съм работни отношения с него, защото ефективността на един омбудсман зависи и от комункацията с парламента. Но повече от година се слъсквах със стена на пълно блокиране на моите идеи и гражданите бяха наказани заради лошото отношение и неглижирането на проблемите от страна на Министерски съвет.

Г-жо Манолова, подозренията са, че бягате ''като дявол от тамян'' от БСП , така се целите в председателския пост на БСП, неудовлетворена от това, че не можахте да станете Вие председател, а Корнелия Нинова. В тази капанията срещу Христо Борисов ли се борите или срещу Корнелия Нинова?

Имате проблеми с факите. Нинова беше избрана за председател, след като аз вече бях омбудсман. От 4 г. не съм част от БСП. Не съм кандидатствала за председател на БСП, нито имам намерения да правя друг проект. Моята кауза е смяна на модела на управление в София, който наложи Борисов, а не Фандъкова. Тя изпълнява това, което организира той.

Г-жо Фандъкова, готова ли сте да продължите да надграждате или след тази кампания виждате основания да променяте?

Задължително трябва да надграждаме, за да можем да вървим напред. Много е важно да знаем откъде сме тръгнали. Това, което е необходимо е надграждане, но и продължаване на промяната. Промяната я започнахме ние, защото прекъснахме заменките на няколко детски градини с апартаменти. Това беше и първата ми задача от г-н Борисов като кмет на София. Моята сила е в работата, а не в говоренето.

Кой въпрос се страхувате, че ще ви бъде зададен по време на кампанията? Не ми отговаряйте, че сте чисти като златни монети.

Манолова: Чух за себе си такива неща в тази кампания, за които не съм подозирала. От отсрещната страна се изля мръсна течност върху мен и близките ми хора. Некоректността и непочтеността в една кампания никога не носи позитив, така че съм спряла да обръщам внимание. От дълго време съм в публичното пространство, всичко за мен е ясно, няма какво повече да се измисли.

Фандъкова: Аз не се притеснявам от въпросите - задават ми ги повече от 15 години и то в публичната сфера. Със сигурност казвамм че не се гордея с всеки един ден от работата ми, но нямам нито един ден, от който да се срамувам.

В тази борба вие сте непрекъснато в сблъсък. Модерните теории, които доказват ефиктивността на работата предполагат екипно говорене, доколкото е възможно двата полюса да бъдат съединени. Напомням, че и двете бяхте болни от рак, преживели сте нещо, което трябва да ви обединява житейски. Предлагам сега да създадете заедно портрета на кмета на София, казвайки по пет определения.

Манолова: Самостоятелен, отговорен, искрен, професионалист, да може да намира консенсус.

Фандъкова: Почтен, професионалист, с опит, диалогичен и открит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама