Кениец спечели тазгодишното издание на Софийския маратон

13:10, 13 окт 19 25 2155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кениецът Хосеа Туей триумфира в тазгодишното издание на Софийския маратон.

В драматичен финален спринт той изпревари мароканеца Юсеб Сбаай, като и двамата завършиха за 02:15:59 сек. Трети се нареди етиопецът Алемайеху Лема (02:16:58). В първата десетка място намери и българинът Димчо Мицов, който финишира за 02:39:12 сек.

При жените победителка стана етиопката Хайелом Шегае с резултат 02:35:33 сек. Топ 5 допълниха представителки на Кения – Бети Чепквони, Хилда Чебой, Рут Матебо и Лагат Черуто. Маринела Нинева попадна в десетката от българките, оставайки на седма позиция – 02:57:39 сек.

Стартира „Маратон София 2019”

В полумаратона българинът Йоло Николов триумфира при мъжете, а при жените победата отиде за Адриана Поп Арсова от Северна Македония. На 10 км ролите се размениха и успехът при мъжете отново беше за представител на северномакедонците – Дарио Ивановски, докато при жените триумфира нашата участничка Лиляна Георгиева.

"За поредна година организацията е отлична, новото трасе е много интересно и мисля, че в следващите години ще се придържаме към него. Важното е да продължим да заразяваме младите хора и те да открият магията на дългите бягания", заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

По-рано в 9:30 часа той и волейболната легенда Любо Ганев дадоха старта на Софийския маратон. В тазгодишната 36-а поред надпревара участваха близо 5000 маратонци от 50 страни. От тях 850 са чужденци.

Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици застанаха в самостоятелен старт в знак на солидарност с Европейския ден на донорството. Целта беше трансплантираните наши съграждани да пробягат 42.19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да изразят подкрепата си и дадат надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама