Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул. „Т. Александров“

14:20, 13 окт 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1905 Topnovini

„Разкриваме средновековната църква „Св. Спас“ – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Мария Луиза“.  Археологическите пластове от мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София. 

През Възраждането и след Освобождението храмът „Св. Спас“ заедно със „Св. Неделя“  са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е изградена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не изграден достъп до тях.  

„Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. „Т. Александров“. Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място“, обясни Фандъкова.

Фандъкова: Започваме изграждане на общински паркинги в кварталите

„Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа е реновиране на пл. „Св. Неделя“ с експониране на археологическите находки от 2 в, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции“, обясни Фандъкова. 

„Разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата ни.  Затова подкрепихме проучванията на 10 археологически обекта“, каза Фандъкова. В последните години бяха изградени подземният музей  под храма „Св. София“, първият археологически парк на Западната порта на Сердика, триъгълната кула и проучванията на пл. „Св. Неделя“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!