Арменската общност в България излезе на протест

16:41, 13 окт 19 25 2546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Арменската общност в България се вдигна на протест. Стотици се събраха в Пловдив, за да поискат оставката на Епархийския съвет на Арменската православна църква, съобщава Нова телевизия. Причина за недоволството е новият устав на епархията, който застрашава арменците у нас да останат без свещеници.

В края на този месец изтича визата на бургаския свещеник отец Похос Микайлян. Престоят му в България може да бъде удължен ако той се съгласи с новия устав на Епархийския съвет.  „Ако аз ще приема този устав той ще даде подпис. Това е противоканонично, противоцърковно. Аз не мога да приема”, коментира свещеникът.

Арменската общност в България се вдига на протест

Почти всички арменски свещеници у нас са чужденци. Преди около година председателят на Епархийския съвет Антраник Шакариян от Варна налага промени в устав. Те засягат разпореждането с църковните имоти. Ако свещениците не приемат устава в този вид, техните визи няма да бъдат удължавани от Съвета. Това се случва и без разрешенеието на главата на Арменската апостолическа църква . „Нито уставът е признат, нито е признато ръководството на Епархийския съвет като легитимно”, коментира бившият председател на Епархийския съвет Ропен Чаушиян.

На протеста в Пловдив пристигна архиерейският наместник на Арменската православна църква за Румъния и България епископ Татев Агопян.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама