Кардинал Джон Хенри Нюман стана първият английски католически светец от векове

07:51, 14 окт 19 / Свят 25 2213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кардинал Джон Хенри Нюман, известен англикан от 19-и век и водещ викториански интелектуалец, който е приел католицизма, днес стана първият английски католически светец от периода след Реформацията, предадоха Ройтерс и ДПА.
Папа Франциск отслужи меса за канонизирането на Нюман и още четирима души на площад "Св. Петър" в присъствието на около 50 000 души.

Християнинът "се държи естествено, в поведението му няма нищо необичайно и впечатляващо до степен той лесно да бъде възприеман на пръв поглед като обикновен човек", цитира папата думи на кардинал Нюман.

"Вярата ни призовава към пътешествие, към "излизане" от себе си и може да направи чудеса, ако се откажем от удобните си убеждения, ако напуснем безопасните си убежища и уютните си гнезда. Вярата нараства, когато човек се раздава и поема рискове" и това пътешествие на вярата понякога е тежка борба като при кардинал Нюман, каза папата, цитиран от Асошиейтед прес.

Британската делегация на церемонията бе ръководена от престолонаследника принц Чарлс, който ще стане глава на Църквата на Англия, когато се възкачи на трона. Той заяви, че днешната церемония е повод за радост за всички британци.

Канонизирането на кардинал Нюман е "повод за празнуване не само във Великобритания и не само за католиците, а за всички, които приемат ценностите, от които той се вдъхновяваше. Във времето в което е живял, Нюман се застъпваше за живота на духа срещу силите, които поругаваха човешкото достойнство и човешките съдбини. Във времето, в което той става светец, примерът е по-необходим от всякога", написа принц Чарлс в статия във в. "Осерваторе романо".

Нюман е живял от 1801 до 1890 г. и се присъединява към Католическата църква през 1845 г. Това решение му коства скъсване на отношенията с приятели и роднини, но проправя пътя за по-доброто отношение към католицизма в англиканска протестантска Великобритания. Една година преди смъртта му той е ръкоположен за кардинал от папа Лъв Тринадесети.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама