Близо 50 стартиращи фермери и занаятчии показаха своята продукция на първия Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар

13:26, 12 окт 19 25 1382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар отвори врати с близо 50-тина изложители от цялата страна. Целта на организаторите е да се акцентира върху българското традиционно производство и да подкрепят стартиращи малки ферми и занаятчии, които представят нови производители и продукти, иновации, козметика и всичко това на фона на кулинарна магия от редовни демонстрации и дегустации на шеф готвачи, които ще ни показват как да използваме фермерските продукти на трапезата според традиционното ни гастрономическо наследство. Организатори на пазара са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД.

Точно в 11:00 часа стартира и първата за пазара демонстрация на шеф Росен Чакъров и неговия кулинарен проект „Живодар - кулинарни истории на две колела“, който показа на стотиците посетители как се приготвят пъдпъдъчи яйца от малката семейна ферма Green Living Farm по новаторска рецепта. След обяд в 14:00 часа  пък ни очаква шеф Деси Славчева, която ще покаже магията на българските подправки.

Организаторите заявяват, че кулинарните демонстрации ще са постоянна практика. Ще участват ресторанти, Street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до тенденциозните течения в безмесното, безглутеновото, безлактозното и др. видове диетично хранене. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъде и Андре Токев с неговия проект ORYZA.

„За нас е истинско удоволствие, че на Женски пазар всяка събота ще се организира Фермерски пазар от нов тип – стартиращи български производители и занаятчии, които ние ще подкрепим, за да намерят своята пазарна ниша.  Столичани и гости на София ще могат всяка събота да дойдат на Женски пазар и да си купят плодове и зеленчуци, да опитат вкусни занаятчийски храни, но  и да се потопят в едно различно изживяване“, каза Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД, общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Сред изложителите на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“, която предлага овче и краве млечни продукти и „Ангус Кетъринг“ – за телешко месо и продукти от него, които ще се приготвят на място и гостите на фермерския пазар ще могат да опитат. Плодов Чипс Syr Nice ще покаже дехидратирани плодови и зеленчукови чипсове, а Домашен пестил и плодов чипс ще ни припомни вкуса на позабравените сладости. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях.  Заешката къща отглежда зайците си с храна, която не съдържа ГМО продукти и ще ни предложи продукция по стара българска рецепта.  Том Консерв ООД пък е семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в собствени пермакултурни градини. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка, например - ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово и на фермерски пазар „Пендара“ ще покаже своите нови и интересни продукти.

Платформата на фермерски пазар „Пендара“ е с капацитет над 100 участника, разделени в два блока и три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, които ще бъде разположени на  Женски пазар в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”.

Може да следите актуалната информация за събитието на страницата на Фермерски пазар „Пендара“ във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама