От 9 до 13 години затвор за лидерите на каталунските сепаратисти

11:40, 14 окт 19 / Свят 25 2143 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният съд на Испания постанови, че девет от дванадесетте държавни служители, организирали референдума за независимост, са виновни за държавна измяна, бунт и злоупотреба с публични средства.

Ориол Жункерас, който изпълняваше длъжността вицепрезидент на Каталуния от януари 2016 г. до октомври 2017 г., беше осъден на 13 години затвор за ролята си в организирането на референдума за независимост през 2017 г.

Осем други политици ще бъдат вкарани в затвора за 9 до 13 години, като около 100 години затвор ще бъдат разпределени между осъдените. Други трима обвиняеми бяха признати за виновни за неподчинение, но не бяха осъдени на затвор.

Бившият глава на каталунското правителство Карлес Пучдемон осъди управляващите, като нарече присъдите "зверство". "100 години затвор общо. Зверство. Време е да реагираме за бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния", написа той в Twitter.

Гражданите, които подкрепиха отцепването от Испания, организираха митинг, свикан от Каталунското национално събрание по-рано този месец в чест на втората годишнина от референдума за неоторизираната независимост на региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама