Кралица Елизабет II: Brexit на 31-ви октомври е приоритет на британското правителство

14:32, 14 окт 19 / Свят 25 2369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън изложи приоритетите на своето правителство на парламентарна помпозна церемония, на които присъства кралица Елизабет II, с Brexit на първо място в дневния ред.

Речта на кралицата бележи първото подобно обръщение на монарх след 21-ви юни 2017 г. Тази година обръщението очертава законодателната програма на Великобритания за предстоящата година.

Кралица Елизабет II обяви в реч пред депутатите списък с 26 нови законопроекта, вариращи от прилагането на все още нефинализираното споразумение за развод с ЕС до наказателното осъждане и околната среда, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

"Приоритетът на моето правителство винаги е бил да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31-ви октомври", каза 93-годишната кралица Елизабет II от позлатен трон, изнасяйки реч, написана от правителствени служители. Речта се произнася традиционно в Камарата на лордовете.

"Моето правителство възнамерява да работи за ново партньорство с Европейския съюз, основано на свободна търговия и приятелско сътрудничество", каза тя.

Обхватът на очертаните политики включва планове за законопроект за оттегляне на ЕС със сделка, която Джонсън все още се стреми да постигне с Брюксел, преди планираната дата на заминаване в края на месеца.

Няколко дни дебат ще последват речта, завършекът на която ще бъде окончателно официално гласуване за нейното одобрение.

Лидерът на консерваторите многократно е казвал, че Brexit трябва да се случи този месец, повече от три години след като британците гласуваха на референдум през 2016 г. да напуснат блока след близо пет десетилетия членство. Но ако не успее да постигне сделка на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, той рискува да поиска Брюксел да го отложи съгласно закон, предназначен да предотврати потенциално вредно излизане „без сделка“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама