Ключово заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси

06:40, 15 окт 19 25 3044 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси ще се събере в Охрид. Днешното заседание е ключово, защото изходът от него ще покаже дали исканията на българската страна са били взети предвид от югозападната ни съседка, дни преди да стане ясно дали ЕС ще започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

Досега съвместната комисия проведе седем заседания и препоръча на правителствата на двете държави съвместните възпоменания на св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил и отправи препоръки за подобряване на учебниците по история. Последните срещи обаче завършиха без особен напредък.

„Препъникамъкът“ в работата на експертите се оказа личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. 

Миналата седмица българското правителство, президент и парламент се обединиха и поставиха ясни условия за подкрепа на влизането на Северна Македония в ЕС. София се отказа да спъне Скопие преди началото на преговорите, но даде категоричен знак, че пътят към Брюксел минава през изчистването на важни за страната ни въпроси.

За да получи „зелена светлина“ за ЕС Северна Македония трябва да се въздържа от подкрепа и насърчаване на претенции за признаване на „македонско малцинство“ в България; да отрази в учебните материали и програми постигнатите договорености в смесената историческа комисия; да прекрати „говора на омраза“ по отношение на страната ни в медии и надписи на паметници; да се реабилитират всички жертви и репресирани заради българското им самосъзнание, не само тези от югославския комунистически режим и да съдейства за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на страната..

Не закъсня и отговорът на Македония. „За нас е много важна македонската идентичност, македонския народ. Ние говорим македонски език. Това разбиране за общата история трябва да върви успоредно с разбирането за настоящето. Не мисля, че това може да бъде поставяно под съмнение или да бъде условие за нашия път към Европа. Не трябва да бъде така, не и през 2019 г. и не в ЕС”, категоричен бе външният министър Никола Димитров. 

Премиерът Зоран Заев обяви, че очаква подкрепа от България по време на Съвет „Общи въпроси” и на заседанието на Европейския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама