15 хил. лева глоба за бивш шеф на БЕХ

16:55, 14 окт 19 / Икономика 25 1474 Topnovini
1

Антикорупционната комисия е установила, че отстраненият изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, докато е съвместявал поста с този на член на Съвета на директорите на „Булгартрансгаз“. Решението е взето на 18 септември и е публикувано на сайта на КПКОНПИ.

Теменужка Петкова освободи трима директори от БЕХ

Комисията е решила, че Иванов е бил в конфликт на интереси, защото като директор на БЕХ е гласувал за избирането си за член и на директорите на „Булгартрансгаз“. Той е гласувал и за преизбирането си, и за определянето на възнаграждението си. Дори е сключил и договор сам със себе си за възлагане на управлението на еднолично търговско дружество.

Петьо Иванов не се е явил на изслушването в Антикорупционната комисия на 7 август, а е изпратил адвокат. Иванов заявява, че не е нарушил закона. Той се обосновава с това, че БЕХ е „търговско дружество от първо ниво“, а „Булгартрансгаз“ е 100% негова собственост и е от „второ ниво“, чийто капитал не се притежава директно от държавата. Според него е обичайна практика членове на БЕХ да участват в управителните органи на дъщерните на холдинга дружества. Взетите решения не били в личен негов интерес, не ощетявали обществения интерес и биха били взети и без него.

От комисията обаче са решили, че като изпълнителен директор на БЕХ е гласувал за свой частен интерес, и е нарушил забрана с това че е сключил договор сам със себе си. От КПКОНПИ заявяват, че Иванов е трябвало да си направи самоотвод след като е бил предложен за член на Съвета на директорите на „Булгартрансгаз“.

Петьо Иванов е глобен да плати по 5000 лева за три нарушения (15 хил. лева общо).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 105 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.