15 хил. лева глоба за бивш шеф на БЕХ

16:55, 14 окт 19 25 2488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Антикорупционната комисия е установила, че отстраненият изпълнителен директор на БЕХ Петьо Иванов е бил в конфликт на интереси, докато е съвместявал поста с този на член на Съвета на директорите на „Булгартрансгаз“. Решението е взето на 18 септември и е публикувано на сайта на КПКОНПИ.

Теменужка Петкова освободи трима директори от БЕХ

Комисията е решила, че Иванов е бил в конфликт на интереси, защото като директор на БЕХ е гласувал за избирането си за член и на директорите на „Булгартрансгаз“. Той е гласувал и за преизбирането си, и за определянето на възнаграждението си. Дори е сключил и договор сам със себе си за възлагане на управлението на еднолично търговско дружество.

Петьо Иванов не се е явил на изслушването в Антикорупционната комисия на 7 август, а е изпратил адвокат. Иванов заявява, че не е нарушил закона. Той се обосновава с това, че БЕХ е „търговско дружество от първо ниво“, а „Булгартрансгаз“ е 100% негова собственост и е от „второ ниво“, чийто капитал не се притежава директно от държавата. Според него е обичайна практика членове на БЕХ да участват в управителните органи на дъщерните на холдинга дружества. Взетите решения не били в личен негов интерес, не ощетявали обществения интерес и биха били взети и без него.

От комисията обаче са решили, че като изпълнителен директор на БЕХ е гласувал за свой частен интерес, и е нарушил забрана с това че е сключил договор сам със себе си. От КПКОНПИ заявяват, че Иванов е трябвало да си направи самоотвод след като е бил предложен за член на Съвета на директорите на „Булгартрансгаз“.

Петьо Иванов е глобен да плати по 5000 лева за три нарушения (15 хил. лева общо).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама