ТЕЛК решения лишават хора с увреждане от чужда помощ

21:30, 14 окт 19 25 3044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ТЕЛК решения лишават хора с увреждане от чужда помощ. След последните промени в закона лекарските комисии взимат предвид водещото заболяване и често ментални увреждания без физически проблеми се оказват с намален процент.

Такъв е случаят и на Гого, който скоро ще стане пълнолетен, предаде Нова телевизия. Предстои му поредна среща с ТЕЛК комисия. А майка му е притеснена, че след новата оценка на сина ѝ той може да се окаже още веднъж по-здрав и по-самостоятелен… на документи. Както се случва при много хора с увреждания.

„При моя син чуждата помощ беше отнета още миналата година. Пред мен и пред всички нас като родители стои въпроса как детето с увреждане става възрастен без увреждане?”, пита майката Мая Стоицева.

Според промените при експертизите се взема предвид основно едно заболяване, а останалите се добавят като сбор от проценти. Така често новият ТЕЛК оценява само физическите увреждания, които са водещи.

Асистенти се полагат за хората с над 90% увреждания с право на чужда помощ,  за децата с над 50% и чужда помощ, както и над 90% без право на чужда помощ.

От здравното министерство не успяха да отговорят има ли статистика за това колко души са с намалени процент или право на чужда помощ през изминалата година. А близките на хора с увреждания продължават да чакат промени, за да може всеки да получи такава помощ, от която има нужда.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама