САЩ налага санкции на трима турски министри заради Сирия

07:19, 15 окт 19 / Свят 25 1370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на финансите на САЩ наложи наказателни санкции срещу министъра на отбраната на Турция и други двама министри в отговор на военното нападение на Анкара срещу Северна Сирия, предаде БГНЕС.

Министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министърът на енергетиката Фатих Донмез бяха поставени в черния списък за санкции на Министерството на финансите, с което бяха замразени активите им в САЩ, както и сделки с тях или свързани със САЩ.

"Скоро ще подпиша изпълнителен указ, с който ще наложа санкции срещу настоящи и бивши служители на турското правителство и срещу всички лица, които участват в дестабилизиращите действия на Турция в североизточната част на Сирия", написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър. 

Освен това Тръмп възнамерява да увеличи митата за стомана до 50%, тоест до нивото, което беше в сила до намаляването им през май тази година. САЩ също ще прекратят преговорите под егидата на Министерството на търговията относно търговска сделка за 100 милиарда долара с Турция.

Спешна среща за Сирия при премиера

Доналд Тръмп поиска Турция да не застрашава сигурността след разгрома на ИДИЛ.

"Турция също трябва да даде приоритет на защитата на цивилни лица, особено уязвимите етнически и религиозни малцинства в североизточна Сирия. Безразборните нападения срещу цивилни лица, унищожаването на гражданска инфраструктура и нападенията върху етнически и религиозни малцинства са неприемливи", заяви Тръмп.

Министерствата на отбраната и енергетиката също бяха ударени със санкции, съобщи Министерството на финансите във Вашингтон.

"Съединените щати държат отговорно турското правителство за ескалиране на насилието от страна на турските сили, застрашаване на невинни цивилни и дестабилизиране на региона", заяви министърът на финансите Стивън Мнучин. 

Междувременно Вашингтон обяви, че ще поиска от съюзниците си в НАТО да наложат наказания на Турция. Американският министър на отбраната Марк Еспер обвини Анкара, че с действията си е довела до освобождаването на опасни затворници, членове на ИДИЛ.

„Неприемливото нахлуване също подкопа успешната международна мисия срещу ИДИЛ в Сирия и като резултат доведе до освобождаването на много опасни затворници от ИДИЛ“, заяви Еспер.

Той подчерта, че ще пътува до централата на НАТО в Брюксел следващата седмица, за да поиска от съюзниците „да предприемат колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки в отговор на тези ужасяващи действия от страна на Турция“. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама