Гърция и Китай призоваха Турция да прекрати офанзивата в Сирия

10:29, 15 окт 19 / Свят 25 1718 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис осъди военното нахлуване на Турция в Сирия и заяви, че очаква Европейският съюз да наложи допълнителни санкции на Анкара заради нахлуването, както и заради нарушаването на суверенните права на Кипър, съобщи  „Катимерини”, цитиран от БГНЕС.

САЩ налага санкции на трима турски министри заради Сирия

Пред журналисти той обяви, че Гърция призовава за „незабавно прекратяване на огъня” и подчерта, че Европейският съюз ще осъществи „динамична намеса” по време на предстоящата среща на върха на държавите от ЕС в четвъртък.

Спешна среща за Сирия при премиера

Министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС решиха да бъде ограничен износът на оръжие за Турция заради настъплението ѝ в Северна Сирия и предупредиха, че ще бъдат предприети санкции срещу компании и лица, участващи в незаконно търсене на нефт и газ в териториалните води на Кипър.

Китай също призова Турция да спре военните си действия в Северна Сирия и "да се върне към правилния начин на политическо разрешаване".

"Суверенитетът, независимостта, обединението и териториалната цялост на Сирия трябва да се спазват и поддържат", заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан. "Призоваваме Турция да спре военните действия и да се върне към правилния начин на политическо разрешаване", каза той.

Турция започна офанзива миналата седмица срещу сирийските кюрдски Отряди за защита на населението (ОЗН), които определя като "терористично" разклонение на кюрдските въстаници на собствената си територия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че операцията няма да спре, докато "целите ни не бъдат постигнати".

Той каза, че досега 1000 квадратни километра от сирийската територия са били "освободени от сепаратистката терористична организация".

Съединените щати наложиха санкции срещу Турция, нейния съюзник в НАТО, в опит да спрат нападение, което изтеглянето на собствените им войски от кризисния район предизвика, но Анкара не показва признаци на отстъпление.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама