Борис Джонсън: Расизмът на мача България-Англия беше отвратителен

14:10, 15 окт 19 / Свят 25 2266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън осъди остро расистките прояви на българските фенове по време на мача между България и Англия в София в понеделник.

Англичаните спечелиха квалификацията за Евро 2020 с 6:0, но двубоят беше помрачен от расистки скандирания от трибуните през първото полувреме, заради които на два пъти срещата беше прекъсната от главния рефер от Хърватия Иван Бебек.

Англия иска УЕФА да разследва расистките скандирания на мача с България

"Расизмът, който чухме и видяхме, беше отвратителен и няма място във футбола или където и да е другаде", се казва в изявление на официалния говорител на Джонсън.

"Английските футболисти и треньори демонстрираха страхотна чест и премиерът ги поздравява. Играчите бяха жертва на жалки атаки. УЕФА трябва да приеме фактите. С това петно на футбола не се действа адекватно. Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат изхвърлени от футбола веднъж завинаги. Подкрепяме искането на Футболната асоциация за спешно разследване и тежки санкции. Ще пишем до УЕФА с искане това да се извърши бързо", допълни говорителят на Борис Джонсън.

Голямата звезда на английския футбол Рахийм Стърлинг поздрави българския премиер Бойко Борисов, след като той поиска оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

"Това е правилното действие, поздравления г-н Борисов", публикува в Twitter английският национал. Крилото на "Манчестър Сити" е един от най-изявените борци с расизма по стадионите, като често заема позиция по темата.

В понеделник Стърлинг вкара два гола за победата на Англия над България с 6:0 на Националния стадион "Васил Левски", а след това не пропусна да коментира неприятните сцени на расизъм по трибуните, които доведоха до двукратното спиране на мача за няколко минути.

В Twitter Стърлинг първо напусна подигравателен пост спрямо българския селекционер Красимир Балъков, след като преди двубоя Балъков заяви, че в Англия има по-голям проблем с расизма, отколкото в България. Бързоногият футболист не спести критиките си и към феновете по трибуните, които правеха расистки подвиквания. "Тъжно ми е, че България е представена от такива идиоти по стадиона. Тъй или иначе спечелихме с 6:0, свършихме си работата и се прибираме вкъщи", написа Стърлинг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама