Отбелязваме Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили

06:30, 16 окт 19 25 2211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военновъздушните сили отбелязват Празника на българската авиация и 107-ата годишнина от първия боен полет.

От 10.00 часа пред Паметника на българския летец до сградата на Народното събрание държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев ще приеме почетния караул. Президентът ще поднесе венци пред Паметника на българския летец.

Военнослужещите от ВВС ще почетат паметта на загиналите летци във военно и в мирно време с ритуали по поднасяне на венци и цветя и в Алеята на летците (в Централните софийски гробища) и пред Паметника на загиналите летци (в кв. „Иван Вазов“). 

В 11.30 ч. в театър „Българска армия“ ще бъде представена благотворителна изложба с фотографии на служители от ВВС и фотоизложба, посветена на празника на военната авиация с автор Вилхелм Йоцов. В 12.00 ч. в театър „Българска армия“ ще започне тържественото събрание – концерт, посветено на празника.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще поздравят личния състав на ВВС от името на ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия. Те ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличени със заповеди на министъра на отбраната и началника на отбраната.

На този ден през 1912 година пилотът Радул Милков - командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Това става по време на Балканската война, когато български войски са обсадили Одринската крепост, смятана от цяла Европа за непревземаема.

Двамата летят със самолет "Албатрос", а бомбардировката е извършена с ръчни гранати над гара Караагач. Полетът е продължил час и половина, през което време е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване, припомня БТА.

Днес Българските ВВС изпълняват няколко основни задачи - отбранителни, за поддържане на мира и сигурността, хуманитарни и спасителни. Главната мисия на ВВС е да гарантират въздушния суверенитет и сигурност на страната и съвместно с останалите видове въоръжени сили да защитават териториалната й цялост.

В мирно време те са в състояние на постоянна готовност, водят подготовка за провеждане на бойни операции и участие в операции в отговор на кризи от невоенен характер, осъществяват контрол за спазване на режима на въздухоплаването и осигуряват неприкосновеност на въздушното пространство на страната.

Днес на въоръжение във ВВС са изтребители, щурмови самолет, вертолети, транспортни самолети, учебни самолети, зенитно-ракетни комплекси, радиолокационни станции. Най-близо до цивилното население са вертолетите, които участват в гасенето на пожари, при издирване на хора в недостъпни места, за оказване на помощ при ликвидиране на последствията от наводнения, земетресения и други природни бедствия. Заедно с транспортната авиация, вертолетите се включват при транспортиране на болни и при донорски акции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама