Великобритания и Испания замразяват износа на оръжие за Турция (ОБНОВЕНА)

18:00, 15 окт 19 / Свят 25 3019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тъмни облаци над парламента в Лондон, Великобритания.
Тъмни облаци над парламента в Лондон, Великобритания.

Публикувана в 16:50 часа

Великобритания обяви днес, че замразява военния износ за Турция след операцията ѝ в Североизточна Сирия, като същевременно извършва оръжейните продажби за съюзничката си в НАТО, съобщава АФП.

„Ще държим износа за Турция на продукция, свързана с отбраната, под много внимателен и непрекъснат преглед“, посочва външният министър Доминик Рааб в изявление до парламента.

Шантажира ли ни Ердоган с бежанците?

„Докато не завършим прегледа, няма да се издават лицензи за износ в Турция на продукти, които могат да бъдат използвани за военни операции в Сирия“, добавя той.

Започналата миналата седмица турска офанзива срещу кюрдските сили предизвика множество осъдителни международни реакции, като Рааб каза, че тя „сериозно подкопава сигурността и стабилността в региона“.

„Това не са действия, които очакваме от съюзник, те са необмислени, контрапродуктивни, и са от полза на Русия и режима на Асад“, добавя британският външен министър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди днес нестабилната ситуацията с британския премиер Борис Джонсън на Даунинг стрийт.

След срещата Столтенберг каза, че замразяванията на оръжейния износ показва, че „много членки на НАТО са силно критични и осъждат военната операция в Северна Сирия“.

Британското спиране на военния износ за Турция последва подобни ходове на ключови страни в ЕС и НАТО, сред които Германия – един от основните оръжейни доставчици на Турция и Франция.

Обновена в 18:00 часа

Испания също спира да издава лицензи за износ на оръжие за Турция, тъй като то може да бъде използвано по време на операции в Сирия, съобщиха от Министерството на външните работи.

"В координация със своите партньори в Европейския съюз, Испания ще откаже издаването на нови лицензи за износ на военни материали, които могат да бъдат използвани при операции в Сирия", се казва в съобщение на външното министерство.

В същото време Мадрид добави, че "присъствието на испански войски в Турция е част от операцията на НАТО, насочена към насърчаване на мира и стабилността в региона".

По-рано вестник "Паис" съобщи, че Испания ще изтегли своите зенитно-ракетни системи "Пейтриът" от Турция в случай на изостряне на конфликта, свързан с турската операция в Сирия. Испанските системи за противовъздушна отбрана бяха разположени във военната база „Инджирлик“ в южната турска провинция Адана през 2015 г. като част от операция на НАТО. В базата се намират 150 испански военни.

Министерството на външните работи на Испания отново призова в своето изявление Турция да спре военната операция на сирийска територия.

"Законните опасения относно сигурността на Турция трябва да бъдат решени с политически и дипломатически средства, а не с военни действия. Испания иска от турското правителство да прекрати тази военна операция", се казва в изявлението.

Според Министерството на външните работи тази операция има „катастрофални хуманитарни последици“, води до увеличаване на бежанците, застрашава стабилността и сигурността в региона, може да доведе до укрепване на терористичната организация ИД, а също така застрашава единството, суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама