Ердоган: Няма да прекратим акцията в Сирия

07:17, 16 окт 19 / Свят 25 2688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза късно вчера, че отхвърля искането на американския си колега Доналд Тръмп за прекратяване на антитерористичната операция на Турция в Северна Сирия, съобщи БГНЕС.

"Г-н президентът /Доналд Тръмп – бел. ред./, поиска да обявим прекратяване на огъня. Никога няма да го направим", каза Ердоган като повтори, че Турция изключва всякакви преговори с терористи.

Шантажира ли ни Ердоган с бежанците?

"Не е възможно прекратяване на огъня в Сирия, докато отрядите на ПКК не се евакуират от граничната зона", каза той и добави: "Казах му, че Турция няма да преговаря с терористите". 

Турският президент обяви, че целта на операцията „Мирна пролет“ е ПКК да се премести отвъд 32 километровата зона в Северна Сирия. По отношение на ключовия град Манбидж Ердоган коментира, че терористите не трябва да остават там.

"Режимът на Асад, влизащ в Манбидж, не е много негативен (като развитие), но ПКК трябва да напуснат", посочи президентът и уточни, че разговорите с американски и руски представители за Манбидж и Айн Ал-Араб (Кобани) продължават.

Турският президент изтъкна, че страната му не се притеснява от санкции

Коментарите на Ердоган идват ден, след като САЩ обявиха санкции срещу две турски министерства и трима висши държавни служители заради антитерористичната операция на Турция в Североизточна Сирия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама