Европейският съвет излиза с позиция за присъединяването на Северна Македония

06:40, 17 окт 19 / Свят 25 2342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейските лидери се събират в Брюксел, за да уеднаквят позициите си по това дали да бъде даден старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Общността. През седмицата министерската среща на ЕС в Люксембург завърши без споразумение по въпроса, за който е необходимо одобрението на всичките 28 държави-членки.

Медиите излязоха с информация, че в Брюксел се очаква сблъсък между лидерите на Франция и Германия, след като Еманюел Макрон се противопостави на започването на преговори със Северна Македония. Дания и Холандия вече подкрепиха отказа на Франция за започване на присъединителни преговори с друга балканска страна - Албания.

България ще подкрепи Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в Европейския съюз стана ясно също през седмицата от официалната позиция на правителството. Страната ни обаче постави редица условия на Скопие.

В заседанието на Европейския съвет ще участва и министър-председателят Бойко Борисов.

Европейските лидери ще обсъдят международните аспекти на борбата с изменението на климата, предвид предстоящата през декември в Сантяго де Чили 25-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН относно изменението на климата. Въпросът за миграцията също ще бъде във фокуса на вниманието.

Лидерите освен това ще обсъдят дългосрочния бюджет на ЕС, Brexit и последващите действия във връзка със стратегическата програма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама