Преговорите за Brexit - засега без резултат

12:21, 16 окт 19 / Свят 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преговорите между Обединеното кралство и Европейския съюз, които продължиха почти цялата нощ във вторник срещу сряда, не успяха да доведат до дългоочаквания пробив и до консенсус относно споразумението за оттегляне, въпреки твърденията на различни източници, че сега Брекзит сделката изглежда "достижима", съобщи БНР.

Двете страни ще търсят компромис и днес, в навечерието на срещата на върха на Европейския съюз утре и вдругиден. Все още остава надеждата, че през следващите часове може да бъде постигнато споразумение. Европейските лидери се събират само две седмици преди планираното излизане на Великобритания от съюза на 31 октомври.

Мишел Барние даде срок до полунощ за споразумение за Brexit

"Продължаваме да работим усилено", заяви говорителят на премиера Борис Джонсън пред репортери. "Премиерът е наясно с ограниченията във времето, пред които сме подложени", добави той.

Вчера надеждите за пробив в преговорите нараснаха за кратко след информация, че Brexit преговарящите са близо до проект на сделка. По-рано във вторник главният европейски преговарящ Мишел Барние пък посочи, че е дал на Борис Джонсън срок до полунощ за постигане на споразумение по важния въпрос за митническа граница в Ирландско море или в противен случай Обединеното кралство ще бъде изправено пред излизане от единния блок без сделка.

Великобритания ще спре свободното движение на граждани от ЕС през 2021 г.

Агенция "Bloomberg" пък цитира свои източници от британското правителство, според които намаляват шансовете за Brexit сделка, тъй като Демократичната юнионистка партия (DUP) на Северна Ирландия (част от управляващата коалиция) ограничава постигането на прогрес в преговорите.

Междувременно депутатът от DUP Сами Уилям беше цитиран да казва, че няма сума, която да накара неговата партия да подкрепи Brexit сделката на Борис Джонсън, визирайки информации от по-рано през деня, че британското правителство е предложили на юнионистката партия милиарди паунди, за да застане зад предложеното от премиера споразумение в парламента на страната.

Кралица Елизабет II: Brexit на 31-ви октомври е приоритет на британското правителство

Също според информация на Bloomberg от ЕС са посочили, че Brexit сделка е невъзможна без отстъпки от страна на Великобритания. Европейски източник на агенцията е допълнил, че Brexit преговорите на техническо ниво вече са достигнали до безизходица, като разговорите са пред провал на фона на съпротивата на партията DUP срещу сделката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама