Радев: Нямаме капацитет да се справим сами при внезапен мигрантски натиск

12:33, 16 окт 19 / Политика 25 1088 Topnovini

"При внезапен масиран миграционен натиск към нашите сухопътни граници България няма капацитет да се справи сама и затова трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС", заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за проведената във вторник среща с премиера Бойко Борисов, представители на правителството и на службите за сигурност във връзка с ескалацията на напрежение в Близкия Изток.

Борисов: Военната операция на Турция в Сирия трябва да спре

Държавният глава отново призова за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС през април 2017 г., когато страната ни се представляваше от президента Румен Радев и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

Полфрийман е в София без документи

Помолен да коментира освобождаването на Джок Полфрийман, което внася разделение в обществото, президентът заяви, че няма да си позволи да коментира съдебно решение. „Искам да призова никой, било то отвън или вътре в системата, да не се меси в работата на съдебния състав“, подчерта още Румен Радев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 78 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.