200 котки от цял свят се състезават по красота в Истанбул

07:40, 19 окт 19 / Любопитно 25 2206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организиран за седми път от Котешката федерация и асоциация „Щастлива котка“ на Турция, Международният конкурс за котешка красота ще бъде домакин на общо 200 котки от различни породи, пристигнали от цял свят. Състезанието ще се проведе в Истанбулския панаирен център от 31 октомври до 3 ноември, предава БГНЕС.

Котките порода Турски ван, на име Су и Башак, в момента се подготвят за големия ден. Те се глезят всеки ден, за да блести козината им, и прекарват време с приятелите си във вилата, за да „изпуснат парата“, съобщава „Сабах“.

Породата котки Турски ван са специални. Не просто заради бялата им пухкава козина и различаващите се по цвят очи. Но също така заради тяхното любящо и нежно отношение към всички същества, включително хората, около тях. Обявени за една от най-сладките породи котки на Земята, не е изненадващо, че две от тях, живеещи във вила „Ван Кет“ под закрила на изследователския център „Ван Кет“, попаднаха в отбрания списък с участници в Международния конкурс за котешка красота, който трябва да се проведе между 31 октомври и 3 ноември в Истанбул.

Котките порода Турски ван се считат за една от най-старите породи котки в света. Някои твърдят, че те са били един от видовете, плавали в Ноевия ковчег. Въпреки че котките от тази порода са обичани от местните хора и от цялата страна, беше открито, че породата губи своята чистота още в началото на 90-те години.

За да се защити породата, в един от истанбулските университети е основан Център за изследвания и приложения на котките Ван. От деня на създаването си центърът провежда изследователски проекти за улесняване на приемствеността и чистотата на породата котка Турски ван. И наскоро изследователските проучвания успяха да дадат положителни резултати. Центърът отглежда нови котенца, използващи възрастните екземпляри в дома си за котки, и забранява на хората да извеждат котките от провинцията. Чрез проучванията центърът постигна увеличение на броя на котките с едно кехлибарено зелено и едно синьо око.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама