Лозан Панов с второ писмо до Цацаров, че иска актовете на Гешев

16:24, 16 окт 19 / Политика 25 2161 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов напомни с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, че още очаква отговор на писмото си от 2 октомври, с което очаква информация за обвинителните актове, изготвени от кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев, съобщиха от съда.

Лозан Панов напомня, че в първоначалното си писмо поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор обвинителни актове, а не само на обема на неговата дейност в количествен аспект.

ВСС: Разбира се, че Гешев може и да не бъде избран за главен прокурор

В писмото от 16.10.2019 г. пише:

„Като председател на Върховния касационен съд – член по право на Висшия съдебен съвет (ВСС), с писмо с изх. № 1146/02.10.2019 г. посочих необходимостта от запознаване не само с общите количествени резултати от дейността на кандидата за главен прокурор, но и с конкретните прокурорски актове, изготвени от него, за да бъдат преценени познанията му в областта на наказателното право и процес; способността за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умението за подбор на релевантните доказателствени материали; умението за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаването на съдебната практика и т. н. Подобни данни липсват в Доклада на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ относно професионалните качества на кандидата. Няма яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове.

Гешев: Явно Лозан Панов има фиксация в длъжността главен прокурор

До момента не съм получил отговор на посочено писмо, а както подчертах в него, информираният вот в процедурата за избор на главен прокурор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата, което да даде възможност за обективна преценка на неговите професионални и делови качества, нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама