Лозан Панов с второ писмо до Цацаров, че иска актовете на Гешев

16:24, 16 окт 19 / Политика 25 1375 Topnovini
БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов напомни с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, че още очаква отговор на писмото си от 2 октомври, с което очаква информация за обвинителните актове, изготвени от кандидата за нов главен прокурор Иван Гешев, съобщиха от съда.

Лозан Панов напомня, че в първоначалното си писмо поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор обвинителни актове, а не само на обема на неговата дейност в количествен аспект.

ВСС: Разбира се, че Гешев може и да не бъде избран за главен прокурор

В писмото от 16.10.2019 г. пише:

„Като председател на Върховния касационен съд – член по право на Висшия съдебен съвет (ВСС), с писмо с изх. № 1146/02.10.2019 г. посочих необходимостта от запознаване не само с общите количествени резултати от дейността на кандидата за главен прокурор, но и с конкретните прокурорски актове, изготвени от него, за да бъдат преценени познанията му в областта на наказателното право и процес; способността за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умението за подбор на релевантните доказателствени материали; умението за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаването на съдебната практика и т. н. Подобни данни липсват в Доклада на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ относно професионалните качества на кандидата. Няма яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове.

Гешев: Явно Лозан Панов има фиксация в длъжността главен прокурор

До момента не съм получил отговор на посочено писмо, а както подчертах в него, информираният вот в процедурата за избор на главен прокурор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата, което да даде възможност за обективна преценка на неговите професионални и делови качества, нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!