Акцент на деня: БФС накъде след Боби Михайлов?

17:30, 16 окт 19 25 5804 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Подадената във вторник оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, продължава да отеква с голяма сила не само в спортните среди, но и в цялата държава.

Какво предстои?

В петък тя ще бъде представена пред Изпълнителния комитет на БФС, чийто състав е предложен от самия Михайлов. Изпълкомът обаче няма отношение към избора или оттеглянето на президента, тъй като той се избира на конгрес. Именно това е органът, който трябва да приеме оставката на Михайлов и да го освободи официално от отговорност.

Очаква се Изпълкомът да насрочи нов конгрес през декември, на който Михайлов да бъде освободен и да бъде избран новият президент на БФС. Според Устава на организацията при подаване на оставка, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна - от друг вицепрезидент, избран от Изпълкома, до провеждането на конгрес.

Ако оставката на Михайлов бъде приета в петък, функциите му като първи вицепрезидент би трябвало да изпълнява Йордан Лечков, но това не може да се случи, защото в момента той е кандидат за кмет на Сливен. Така изборът на временен президент се свежда до другите двама вицепрезиденти - Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев.

Лечков коментира ексклузивно за ТОПНОВИНИ, че според него оставката на Борислав Михайлов няма да бъде приета от Изпълкома. По думите му причината за недоброто състояние на българския футбол трябва да се питат треньорите на отборите. „На тях сме им дали правото. Балъков трябва да каже за мача с Англия“, заяви Лечков.

Ден по-рано селекционерът на националния отбор поднесе официално своите извинения на футболисте от английския тим заради расистките прояви от трибуните на стадион „Васил Левски“. По непотвърдена информация Красимир Балъков също е на крачка от раздяла с БФС. Треньорът почти сигурно ще подаде оставка по време на Изпълкома в петък в знак на съпричастност към Боби Михайлов.

Коментарите

Любослав Пенев, който се яви срещу Михайлов в битката за президентския пост на БФС, определи случващото се като добра новина. Той припомни, че още преди година и половина е сигнализирал, че българският футбол е достигнал дъното и БФС не знае как да го управлява. По думите му с оставката на Михайлов започва освобождаването на футбола от недосегаемите.

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев коментира, че с оставката на Михайлов държавата си е отвоювала футбола и сега го чакат по-добри дни. Той определи БФС като алкохолизирана и затворена секта, в която се влиза по-трудно, отколкото в Светия Синод.

На противоположното мнение е собственикът на друг от големите футболни клубове - Христо Крушарски. „Ако ще сменяме Михайлов с Бербатов, мерси! Хората да си спомнят как бе сменен Иван Славков навремето и какво беше състоянието на футбола ни при него и какво е сега. Боби поне беше до Батето някоя и друга година и бе понаучил това-онова. Аз лично към него не бих казал лоша дума. Хора, които не са давали пари за футбола, не могат да го управляват“, заяви собственикът на „Локомотив“ - Пловдив.

Припомняме, че дисциплинарната комисия на УЕФА официално повдигна обвинение срещу България за четири нарушения на правилника по време на двубоя с Англия в София. Срещата на Националния стадион „Васил Левски“, която англичаните спечелиха с 6:0, на два пъти бе прекъсната от главния рефер Иван Бебек заради расистки инциденти по трибуните, насочени срещу играчите на гостите.

Капитанът на националите Ивелин Попов сподели, че няма обяснение за случилото се на трибуните. Той призна, че публиката е била разочарована от слабото представяне на отбора и затова се е опитал да говори с хората и да ги успокои, като по думите му след почивката ситуацията се е подобрила.

Легендата на българския футбол Христо Стоичков призна, че е огорчен от расисткия скандал, в който беше замесено името на България и националния ни отбор и дори се разплака. Според него е редно виновните за това да не посещават спортни мероприятия в следващите пет години.

Кой кой е в агитката?

Междувременно СДВР започна издирването на отговорни за расистките прояви. Полицията е установила 15 души, шестима от които са задържани. Други трима се издирват, като на двама са връчени призовки и се очаква да се явят в полицията да дадат показания. Работи се по събиране на доказателства за други шестима.

В същото време агенция Reuters разпространи снимки на български фенове от стадиона, облечени в черни дрехи, с маски и качулки. А много световни издания ги препечатаха на първите си страници. На тях се виждат популярни лица от българския ъндърграунд. Сред тях е ММА боецът Георги Валентинов, известен и като бивш приятел на плеймейтката Златка Райкова. Непосредствено до Валентинов е Теодор Грудов, с прякор Теди-Хитлера, близък с "Мис Силикон 2018" - Ана-Мария Чернева. На фотографията се разпознава и Любомир Делев, който сам се представя като ултрас и кикбоксьор.

Ако съучастието на феновете в хулиганските прояви бъде доказано, Законът за футболното хулиганство предвижда отнемане на правото за посещение на спортни събития у нас и в чужбина до 2 години и глоба до 2000лв.

Всички разбират от футбол...

Трусът в БФС предизвика коментари на най-високо държавно ниво. Президентът Румен Радев посочи, че футболът е огледало на състоянието на държавата. Той уточни, че не е адвокат на подалия оставка Михайлов, но отбеляза, че нито една федерация не носи отговорност за футболно хулиганство, нито имат охранителни или разследващи функции.

Думите на Радев бяха посрещнати остро от вицепремиера Красимир Каракачанов, според когото държавният глава използва случая да се заяжда. „Като беше правителството на Сергей Станишев и Орешарски футболът ни по-добър ли беше“, попита той. Лидерът на ВМРО призова за по-твърди действия срещу футболното хулиганство и организаторите на безредици.

Ресорният министър Красен Кралев също се изказа срещу президента. По думите му Радев е показал некомпетентност и го призова да не използва българския спорт за политически атаки. „Сигурен съм, че ако използваме неприятния случай от последните дни и успеем да изрежем тумора навреме ще постигнем оздравяването на българския футбол“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама