Заев: Ако ЕС не вземе решение за преговори, значи не зачита Преспанския договор

17:50, 16 окт 19 / Свят 25 2659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Ако Европейският съюз не вземе решение за започване на преговори със Северна Македония, това на практика ще означава, че не уважава Договора от Преспа и дори ни наказва за него'', това заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев.

Петер Лимбург: Ако ЕС не се погрижи за Западните Балкани, ще го направят Русия и Китай

„Всички казват, че Преспанският договор е един от най-добрите примери на Западните Балкани. Ако ЕС накаже този договор с отлагане на преговорите за присъединяване, как очакват, че ще се намери решение по косовския въпрос или ще бъдат мотивирани босненските лидери да вземат решение за Босна и Херцеговина”, пита Заев, цитиран от МИА.

Той все пак изрази надежда, че лидерите на ЕС ще дадат зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония.

Подчертава, че нито една страна от Евросъюза няма забележка към Македония, а проблемът е единствено в искането на Франция за реформа на преговорния процес, който може да тече паралелно с процеса по разширяване.

Пендаровски: Дайте шанс на Северна Македония, нито една кандидатка не е променяла името си преди

Северна Македония няма друга алтернатива освен ЕС и няма да отстъпи от европейския си път, категоричен е премиерът. По-нататъшното отлагане на старта на преговорите може да предизвика падане на правителството, но на негово място ще дойде друго, което ще продължи европейския път на страната.

„Заради това сменихме името си, подписахме договори с Гърция и България и постигнахме напредък в отношенията с другите съседи. Вярвам, че ЕС ще ни мотивира да продължим да работим и да постигнем още по-големи успехи”, заяви Зоран Заев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама