Банов: Финансиране да получават само активните читалища

12:23, 17 окт 19 / Култура и наука 25 1284 Topnovini
1

Промяна в Закона за читалищата е необходима и ще бъде направена. Tова заяви министъра на културата Боил Банов, цитиран от БНР. Той коментира, че трябва да има яснота при финансирането им и да се дават средства на тези читалища, които развиват реална дейност.

Министър Банов съобщи, че промените вече са обсъждани със Съюза на читалищата и Сдружението на общините. Той заяви, че ще се търси по-голяма отчетност за дейностите, които извършват читалищата: "Защото има много сериозни читалища, които са чест за нацията, но не може да крием, че има и някои които вегетират. Трябва да има яснота, когато се финансират и всъщност да се финансира там, където има реална дейност, и където се развиват добрите традиции. Мисля, че ще направим един подобаващ закон, който да носи сигурност и гаранции, в същото време да подкрепя тези, които наистина работят сериозно".

Министърът прогнозира, че промените в Закона ще бъдат направени, след възобновяване на работата на Народното събрание, след провеждането на местните избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 174 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.