Банов: Финансиране да получават само активните читалища

12:23, 17 окт 19 / Култура и наука 25 1471 Topnovini
Боил Банов

Промяна в Закона за читалищата е необходима и ще бъде направена. Tова заяви министъра на културата Боил Банов, цитиран от БНР. Той коментира, че трябва да има яснота при финансирането им и да се дават средства на тези читалища, които развиват реална дейност.

Министър Банов съобщи, че промените вече са обсъждани със Съюза на читалищата и Сдружението на общините. Той заяви, че ще се търси по-голяма отчетност за дейностите, които извършват читалищата: "Защото има много сериозни читалища, които са чест за нацията, но не може да крием, че има и някои които вегетират. Трябва да има яснота, когато се финансират и всъщност да се финансира там, където има реална дейност, и където се развиват добрите традиции. Мисля, че ще направим един подобаващ закон, който да носи сигурност и гаранции, в същото време да подкрепя тези, които наистина работят сериозно".

Министърът прогнозира, че промените в Закона ще бъдат направени, след възобновяване на работата на Народното събрание, след провеждането на местните избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!