Меркел: Не са добри шансовете за дата за преговори с Албания и Северна Македония

12:58, 17 окт 19 / Свят 25 1919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шансовете за постигане на съгласие на Срещата на върха на ЕС за определяне на дата за започване на преговори със Северна Македония и Албания не са добри. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в правителствено изявление, цитирана от БГНЕС.

Преди началото на днешната лидерска Среща на върха на ЕС в Брюксел канцлерът Меркел направи правителствено изявление в германския парламент. 

Каракачанов: Северна Македония ще стои в антрето и ще чака, ако въпросът за Гоце Делчев не бъде решен

Имаме отговорност към тези държави. Мисля, че си струва да се даде европейска перспектива на Северна Македония и Албания“, коментира Меркел.

Междувременно се изграждат мостове към партньорите от ЕС, които все още имат резерви за началото на преговорите и настояват за по-голяма прозрачност на процеса на разширяване.

"Германия чувства специална привързаност към страните от Западните Балкани и иска да се присъединят към ЕС", изтъкна Ангела Меркел. По думите й страните от ЕС трябва да спазват обещанията, дадени на тези страни, тъй като това ще гарантира стабилността и просперитета. 

Европейският съвет излиза с позиция за присъединяването на Северна Македония

След вчерашната среща в Тулуза с Меркел, френският президент Макрон заяви, че Северна Македония и Албания ще трябва да изчакат още малко, преди да получат одобрение за преговорите за присъединяване към ЕС. Макрон коментира, че двете страни са постигнали значителен напредък във вътрешните реформи, но засега това не е достатъчно. За разлика от него, Меркел посочи, че все още има малко време до срещата на върха на ЕС за двете страни да се споразумеят.

Малко по-рано днес премиерите на държавите от Вишеградската група призоваха председателя на Европейския съвет Доналд Туск да започне дебат за преговорите. Те изразиха недоволството си от неуспеха за постигане на консенсус.

"Въпреки разочарованието ни от Съвета по общи въпроси ние предлагаме да се проведе решителен дебат на срещата на върха на ЕС тази седмица, където заедно ще се опитаме да разрешим тази ситуация", заявиха в писмото четиримата премиери. Те оценяват, че решението, което ще бъде взето, ще се отрази на доверието в ЕС в региона на Западните Балкани и „още по-важно – ще има сериозното и трайно въздействие върху стабилността и сигурността“ на Съюза.

В писмото си до Туск те отбелязват, че Северна Македония и Албания са постигнали значителен успех в прилагането на реформите, изисквани от тях в рамките на предприсъединителния процес и в регулирането на отношенията със съседите им.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама