Мишел Барние: Имаме справедливо и разумно споразумение за Brexit

15:03, 17 окт 19 / Свят 25 1979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние приветства като разумен компромис, който защитава европейските интереси, сделката за Brexit, постигната в последната минута с Великобритания преди кризисната среща на върха на ЕС.

"Ние постигнахме споразумение, което е справедливо и разумно и отговаря на нашите принципи", каза Барние пред репортери, но призова за предпазливост, тъй като сделката все още трябва да бъде приета от британския парламент, който досега на три пъти я е отхвърлял.

Има сделка за Brexit

Премиерът Борис Джонсън ще внесе споразумението в Камарата на общините в събота и далеч не е сигурно, че документът ще бъде одобрен, защото неговите съюзници от малката Северноирландска демократична юнионистка партия (ДЮП) отхвърлиха компромиса, преди той дори да бъде обявен.

Седмици на напрегнати преговори между екипа на Барние и британските служители доведоха до промени в договореностите за Северна Ирландия за промяна на предпазния механизъм, т.е. на т. нар. "бекстоп", който разгневи привържениците на ДЮП и подкрепящите твърд Brexit.

В заключителното споразумение Северна Ирландия е приведена в съответствие с ограничен брой правила на ЕС, по-специално свързани със стоките, но остава на митническата територия на Великобритания - което означава, че може да се възползва от бъдещи търговски сделки, които Лондон може да сключи с други държави.

В отговор на жизненоважния въпрос за демократичното съгласие, регионалното събрание на Северна Ирландия ще гласува на всеки четири години дали да се запазят договореностите.

Ако асамблеята гласува за отпадането им, обясни Барние, ще има "период на охлаждане" от две години, за да се определи какво да ги замести.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама