Денят накратко – 17 октомври

19:00, 17 окт 19 25 2072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

СЕМ освободи Светослав Костов - кой ще заеме временно длъжността генерален директор на БНР, продължава битката за София - какво заявиха Мая Манолова и Йорданка Фандъкова пред ТОПНОВИНИ, отговорите на тези въпроси и още: 

***

Светослав Костов е окончателно аут от БНР

СЕМ разгледа процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов и единодушно реши той да бъде освободен. За временно изпълняващ длъжността назначиха Антон Митов – директор на архива на БНР.

Миналата седмица медийният регулатор откри административно производство срещу Костов. Той получи възможността в 5-дневен срок  да изпрати становище в своя защита.  Генералният директор е изпратил такова, в което оспорва прекратяване на мандата му. На пресконференция Светослав Костов посочи, че ще обжалва решението на СЕМ пред съда. 

Повече за днешното заседание на СЕМ, което се оказа съдбоносно за Костов, прочетете ТУК.

***

Румен Радев даде начало на инициативата си за повече спорт сред децата и младите

Президентът Румен Радев откри конференция „Спортът, децата и бъдещето“ с участието на водещи експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание. С нея той даде старт на инициативата "Спортувай с президента".

Радев призова институции, обществени организации, училища, общини, отбори, федерации, медии заедно да обединят усилия за развитието на масовия спорт у нас и то от най-ранна детска възраст.

***

Мая Манолова срещу Йорданка Фандъкова

Основните претенденти за титлата "Кмет на София" - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, се изправиха един срещу друг в рубриката на ТОПНОВИНИ - СБЛЪСЪК. Те отговориха на седем въпроса за бъдещето на София, представиха своите планове и конкретни предложения. Техните отговори можете да прочетете ТУК.

***

Европейските лидери впериха поглед в Северна Македония

Европейските лидери се събраха в Брюксел, за да уеднаквят позициите си по въпроса дали да бъде даден старт на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Общността. 

Преди началото на срещата германският канцлер Ангела Меркел заяви, че шансовете за постигане на съгласие за определяне на дата за преговори със Северна Македония и Албания не са добри. Тя обаче изтъкна, че Германия иска страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС.

В заседанието участва и министър-председателят Бойко Борисов. Той заяви, че Северна Македония и Албания заслужават да им се даде перспектива, въпреки всичките им големи кусури.

***

Има сделка за Brexit

Докато вниманието на европейските лидери е насочено към Западните Балкани, в частност Турция и Северна Македония, Борис Джонсън най-накрая се похвали, че страната му и ЕС са постигнали „страхотна нова“ сделка за Brexit. Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние приветства като разумен компромис, който защитава европейските интереси, сделката за Brexit. Следващите стъпки са парламентът на Великобритания да гласува новата сделка в събота, а ЕП да даде своето одобрение. 

***

В България се наблюдава устойчива тенденция на влошаване на свободата на словото

Това заключение направи генералният секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар по време на срещата си с президента Румен Радев, на която двамата обсъдиха състоянието на медийната среда в България. Като проблем пред страната ни те откроиха и липсата на ефективни резултати в разследването на случаи на нападение и заплахи срещу български разследващи журналисти.

Според Делоар е необходимо българските институции да пристъпят към приемането на адекватно законодателство, което да гарантира независимостта на редакционната политика в медиите от политическа и икономическа зависимост.

***

Оставиха под стража бившия легионер, обвинен в убийството на фелдшер в Орешник

Апелативният съд в Бургас взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Пачелиев. Той е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 8 октомври в здравната служба на село Орешник умишлено чрез нанасяне на удари с нож по тялото е умъртвил фелдшера Димитър Факиров. За престъплението, в което той е обвинен, законът предвижда три алтернативни наказания - лишаване от свобода от 20 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама