Борисов: Да дадем перспектива на Северна Македония и Албания с всичките им кусури

16:04, 17 окт 19 / Политика 25 2088 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със всичките им големи кусури Северна Македония и Албания заслужават да им се даде перспектива. Ще е груба грешка да се допусне хората в тези държави да не виждат перспектива. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

В отговор на въпрос бихме ли подкрепили вариант за разделяне на преговорите с Тирана и Скопие, Борисов заяви: „Имаме много ясно становище по въпроса за присъединяването на Северна Македония и Албания. То е важно за Балканите, региона и съседските ни отношения. И на двете държави да им бъде дадена перспектива за ЕС“. Той изтъкна, че ще бъде историческа грешка, ако двете страни не бъдат допуснати до преговори.

„Имаме толкова претенции към тях, особено към Северна Македония, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори, и след това да решаваме спорните въпроси“, посочи министър- председателят. „Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави, на които им казват- „вие не ставате““, коментира Борисов.

Връщането на еврокомисари от редица държави изнерви много ситуацията в Европа. Забелязвам, че различните политически семейства си връщат едно на друго. Това е моят прочит“, обяви премиерът.

„Ако ги спрем, после няма защо да се сърдим, че имало джихадисти и различно влияние дали на Турция, дали на Русия или Китай, или на някой друг. След като ние не искаме, животът никога не търпи вакуум- все някой ще се заинтересува от тях“, посочи Бойко Борисов.

„Не мога да разбера като кажат, че има риск за Европа. Северна Македония като население е колкото София, а като територия колко е? Какъв е рискът, колкото европейски град е? Изведнъж си показваме характера точно срещу тях. Не съм съгласен“, каза още Борисов.

По повод постигнатото по-рано днес споразумение за Брекзит, министър- председателят посочи: „Нямам коментар за споразумението за Брекзит, докато не мине през събота и неделя през техния парламент. Това сме го играли вече колко пъти“. В отговор на питане, какво ще предприеме ЕС, ако Лондон отхвърли сделката, Борисов коментира: „Това е Божа работа. Сега идвам от ЕНП никой не може да ни каже какво и как ще се случи. Възхищавам се на Мишел Барние, благодарих му пред ЕНП, ще му благодаря и на съвета за огромната денонощна работа, която върши“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама