Зам.-външният министър: Над 90% от българите във Великобритания имат статут на уседналост

17:12, 17 окт 19 / Политика 25 1800 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Първенци сме по брой на нашите сънародници, които са се регистрирали и са уверени в своя статут на уседналост на територията на Острова. По последни данни 96 000 са се регистрирали'', това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Има сделка за Brexit

''Това прави над 90% от нашите сънародници във Великобритания вече имат увереност, че ще могат спокойно да пребивават там'', допълни той. 

Според него новината за постигнатата сделка за Brexit трябва да бъде посрещана с умерен ентусиазъм.

„Ако така направените предложения минат и през британския парламент, ще можем да отдъхнем, че Brexit върви към сделка и това да се случи по контролиран начин”, коментира Георгиев.

Той обясни, че след датата на евентуалния Brexit ще действа друга система за регистрация „Спецификата при нея е, че ще има трайност само три години ”, поясни зам.-министърът.

Що се отнася до напрежението в Каталуния, Георгиев обясни, че от МВнР се опитват по всякакви канали да информират българите там за развитието на ситуацията.

„Трябва да се избягват най-големите туристически атракции в Барселона. Трябва с повишено внимание да се следи какво се случва”, каза Георгиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама