Европейските лидери без единодушие по разширяването на ЕС на Балканите

06:55, 18 окт 19 / Свят 25 2671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Това съобщи литовският президент Гитанас Науседа, предаде БТА. Срещата на върха продължава и днес и темата отново ще бъде на масата на преговорите.

Въпросът за началото на преговорите е един от ключовите въпроси във външнополитическия блок. Първоначално се планираше лидерите да координират изявление, ако не с решение, то поне с обяснение за по-нататъшни стъпки.

Урсула фон дер Лайен: Няма сигнал за решение за разширяване на ЕС

"Има известно разочарование. Трябва да признаем, че не успяхме да постигнем консенсус, защото три държави отказаха да поканят двете страни да започнат преговори", каза Науседа пред журналисти след края на първия ден от форума в Брюксел.

Франция е една от трите държави, които блокират започването на преговори и отказват да разделят обсъждането на двете кандидатки. Париж настоява за реформа на процеса на присъединяване, който смята за "неефективен" и "онеправдаващ". Започването на преговори изисква пълно единодушие.

Каракачанов: Ако македонците смятат, че с инат ще преодолеят българските изисквания, няма да стане

Редица държави предложиха възможността да започнат преговори на този етап само със Северна Македония, отлагайки въпроса с Албания, но той не намери подкрепата на мнозинството.

Албания и Северна Македония имат статут на кандидати за ЕС. Преди това Европейската комисия препоръча започване на преговори с тях. Но през 2018 г., а след това и през юни 2019 г., Министерският съвет на ЕС отложи приемането на окончателното решение. През юни страните от ЕС се съгласиха да вземат решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания "не по-късно от октомври 2019 г.", припомня БГНЕС.

Европейският парламент e готов да разгледа новото споразумение за Brexit

Държавите от ЕС одобриха сделката с Великобритания за Brexit, с което споразумението преодоля първото препятствие. Очаква се в събота британският парламент да се произнесе по него.

Пробивът дойде точно преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. Джонсън отново се обърна към колегите си и представи условията по сделката. По информация на „Шпигел”, някои от участниците попитали премиера за вътрешнополитическата ситуация. Въпреки това нямаше сериозни резерви от страна на останалите 27 държави-членки на ЕС. Те обещаха да извършат необходимото, за да влезе споразумението в сила на 1 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама