Срещата на върха на ЕС осъди турската операция в Сирия

07:06, 18 окт 19 / Свят 25 1002 Topnovini
1

Европейските лидери определиха действията на Турция в североизточна Сирия като "заплаха за европейската сигурност" и призоваха за изтегляне на войските на Турция. ЕС "взе под внимание" спирането на военната операция, се казва в съобщение на лидерите, предаде БГНЕС.

По-рано говорител на Белия дом заяви, че САЩ и Турция са се споразумели за прекратяване на огъня в Сирия. Анкара ще прекрати военната си операция, за да позволи на кюрдските сили на ПКК да влязат в безопасна зона в рамките на 120 часа.

Турция и САЩ се договориха за прекратяване на огъня в Сирия

"ЕС осъжда едностранните военни операции на Турция в североизточна Сирия, които ... сериозно застрашават европейската сигурност. Европейският съвет взема под внимание изявлението на САЩ и Турция за спиране на всички военни операции", се казва в документа.

Лидерите на ЕС също "призоваха Турция да прекрати военните действия, да изтегли войските си и да спазва международното хуманитарно право".

В изявлението се отбелязва също така, че редица държави "са решили да прекратят лицензирането на износа на оръжия за Турция".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 242 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.