Адвокат Борис Колев: Няма държавна намеса в БФС

09:01, 18 окт 19 / Спорт 25 2281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В уставите на УЕФА и ФИФА много ясно е казано какво е намеса - не трябва да има намеса в избора или в назначаването на органите на Футболния съюз. В случая с оставката на Борислав Михайлов като президент на БФС има призив за оставка, това не е пряка намеса в изборния процес и УЕФА и ФИФА няма как да го тълкуват като държавна намеса във вътрешните работи на БФС. Това коментира адвокатът Борис Колев, доктор по спортно право, пред БНТ.

Димитър Пенев за Боби Михайлов: Ако не станат промени, ще дойдат още негативни неща

Колев разясни какво се случва оттук нататък след оставката на Михайлов.

В устава на БФС има член, който определя, че при оставка на президента до свикването на нов конгрес, функциите на президент се изпълняват от първия вицепрезидент. В този случая това е Йордан Лечков, който обаче се кандидатира за кмет на Сливен и няма да може да поеме тази функция. При отказ от негова страна изпълнителният комитет избира друг вицепрезидент до провеждането на конгрес.

Изпълкомът на БФС се събира заради оставката на Боби Михайлов

"В случая се получава така, че всички отказват, но все някой трябва да приеме, защото това е временно до провеждането на конгрес, защото нормално оставката на Михайлов може да бъде гласувана единствено на конгрес", каза Колев.

Срокът за свикване на конгреса е един месец от поканата за свикването, но няма никаква пречка тази процедура да бъде задействана бързо. "Въпросът е кои ще бъдат кандидатите, дали ще има такива. Те могат да подадат кандидатурите си 15 дни преди конгреса или 10 дни преди конгреса трябва да бъдат публично обявени", допълни адвокатът.

Той отново повтори, че оставката на Михайлов може да бъде приета единствено на конгрес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама