Около 100 000 домакинства в Япония са без вода шести ден след тайфуна Хагибис

09:11, 18 окт 19 / Свят 25 1632 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 100 000 домакинства в централните и североизточните райони на Япония са без водоснабдяване шести ден след преминаването там на тайфуна Хагибис, предаде БТА. Тайфунът причини смъртта на най-малко 78 души, а деветима са в неизвестност.

Преобладаващата част - 98 000 домакинства, се намират в Централна Япония, включително в района на Токио, и в североизточните части на остров Хоншу. Вода на жителите се доставя цистерни със съдействието и на армията.

Тайфунът Хагибис продължава да взима жертви в Япония 

В същото време Япония обмисля отлагане на празничния парад за възкачването на престола на новия император заради трагедията. Това се дължи на необходимостта от предприемане на широкомащабни мерки след преминаването на тайфуна.

Парадът - тържественото преминаване на императорската двойка в открита кола след церемонията по официалното обявяване на възкачването на император Нарухито на трона, трябва да се проведе по план на 22 октомври.

Тайфунът Хагибис потопи кораб в Токийския залив

Изключително мощният тайфун премина над територията на Япония в събота и неделя, носейки със себе си ураганен вятър със скорост до 215 км/ч и проливни дъждове, припомня БГНЕС. Десетки реки излязоха от коритата си, язовири преляха и предизвикаха мащабни наводнения Наводнени жилищни райони в редица населени места. Засегнати са над 10 000 домакинства.

Тайфунът нанесе най-големи щети в префектурите Фукушима, Мияги, Канагава, Точиги, Сайтама и Нагано. При природното бедствие са загинали най-малко 78 души, десет се смятат за изчезнали, а 346 са ранените. В районите на бедствието работят 110 000 служители на силите за гражданска защита, пожарната и полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама