Червени картони, дузпи, заплахи и преговори до никъде (Тема с продължение...)

09:00, 19 окт 19 25 2198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-значимите теми от седмицата в рубриката „Тема с продължение“. Кои събития привлякоха вниманието ни, прочетете по-долу.

Изминаващата седмица бе изключително интересна, оспорвана, изпълнена с преговори по различни фронтове - исторически, политически и военни. Кой какво спечели и кой какво изгуби, доведоха ли до положителен резултат демонстрациите на хората с високи постове или напротив, сами предизвикаха своята екзекуция и някои от тях продължиха да играят ролята на лъжливото овчарче и още:

***

БФС -  Горещ картоф

Подадената във вторник оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, продължава да отеква с голяма сила не само в спортните среди, но и в цялата държава. Тя бе поискана от премиера Борисов след скандала, който отекна след мача в понеделник България – Англия. В петък тя бе представена пред Изпълнителния комитет на БФС, чийто състав е предложен от самия Михайлов.

Припомняме, че Изпълкомът  няма отношение към избора или оттеглянето на президента, тъй като той се избира на конгрес. Именно това е органът, който трябва да приеме оставката на Михайлов и да го освободи официално от отговорност.

Така изборът на временен президент се свежде до другите двама вицепрезиденти - Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев, тък като Йордан Лечков е кандидат за кмет на Сливен и няма как да поеме тази функция. Ден по-рано селекционерът на националния отбор поднесе официално своите извинения на футболистите от английския тим заради расистките прояви от трибуните на стадион „Васил Левски“.Красимир Балъков също се очакваше да се раздели с БФС.

Любослав Пенев, който се яви срещу Михайлов в битката за президентския пост на БФС, определи случващото се като добра новина. Той припомни, че още преди година и половина е сигнализирал, че българският футбол е достигнал дъното и БФС не знае как да го управлява. По думите му с оставката на Михайлов започва освобождаването на футбола от недосегаемите.

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев коментира, че с оставката на Михайлов държавата си е отвоювала футбола и сега го чакат по-добри дни. Той определи БФС като алкохолизирана и затворена секта, в която се влиза по-трудно, отколкото в Светия Синод.

На противоположното мнение бе собственикът на друг от големите футболни клубове - Христо Крушарски. „Ако ще сменяме Михайлов с Бербатов, мерси! Дисциплинарната комисия на УЕФА официално повдигна обвинение срещу България за четири нарушения на правилника по време на двубоя с Англия в София. Срещата на Националния стадион „Васил Левски“, която англичаните спечелиха с 6:0, на два пъти бе прекъсната от главния рефер Иван Бебек заради расистки инциденти по трибуните, насочени срещу играчите на гостите.

Капитанът на националите Ивелин Попов сподели, че няма обяснение за случилото се на трибуните. Той призна, че публиката е била разочарована от слабото представяне на отбора и затова се е опитал да говори с хората и да ги успокои, като по думите му след почивката ситуацията се е подобрила.

Легендата на българския футбол Христо Стоичков призна, че е огорчен от расисткия скандал, в който беше замесено името на България и националния ни отбор и дори се разплака. Междувременно СДВР започна издирването на отговорните за расистките прояви. Полицията е установила 15 души, шестима от които са задържани. Други трима се издирваха, като на двама бях връчени призовки и се очакваше да се явят в полицията да дадат показания.

Агенция Reuters разпространи снимки на български фенове от стадиона, облечени в черни дрехи, с маски и качулки. А много световни издания ги препечатаха на първите си страници.Ако съучастието на феновете в хулиганските прояви бъде доказано, Законът за футболното хулиганство предвижда отнемане на правото за посещение на спортни събития у нас и в чужбина до 2 години и глоба до 2000лв.

Трусът в БФС предизвика коментари на най-високо държавно ниво. Президентът Румен Радев посочи, че футболът е огледало на състоянието на държавата. Той уточни, че не е адвокат на подалия оставка Михайлов, но отбеляза, че нито една федерация не носи отговорност за футболно хулиганство, нито имат охранителни или разследващи функции.

Думите на Радев бяха посрещнати остро от вицепремиера Каракачанов, според когото държавният глава използва случая да се заяжда. „Ресорният министър Красен Кралев също се изказа срещу президента. По думите му Радев е показал некомпетентност и го призова да не използва българския спорт за политически атаки.  

В петък следобед стана ясно, че Михаил Касабов е новият президент на БФС. Това обяви Камен Костадинов след края на провелия се Изпълком. Mалко преди това бившият президент на БФС и член на Изпълнителния комитет Валентин Михов подаде оставка. Досега Касабов заемаше поста вицепрезидент на Българския футболен съюз. А в четвъртък вечер вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев също си хвърли оставката. Касабов ще наследи Михайлов поне до избора на ново ръководство на българския футбол. Оставка подаде и националният селекционер Красимир Балъков, след като цялото ръководство се оттегли.

„Да си подам оставката е бягане от отговорност", заяви той. „Ние, нашето поколение, постигнахме големи успехи и за дълго време явно ще бъдат единствени“, коментира Лечков.

Ако мислите, че нося някаква вина, кажете ми каква е тя. Ние нямаме един нормален стадион – ако имахме, щяхме да избегнем всичко това, което се случи“. Лечков обясни, че не бяга от отговорност.  От своя страна, Борислав Михайлов, заяви че  отдавна е обмислял да си подаде оставката

Бившият футболист Димитър Бербатов смята, че на мача България:Англия е имало хора, чиято единствена цел е била да направят провокация. По думите му те заслужават да получат доживотна забрана да посещават не само футболни мачове, а спортни събития като цяло.

***

Полфрийман: а сега накъде

Австралиецът Джок Полфрийман напусна центъра за временно настаняване в Бусманци. Първите му думи бяха, че не се страхува за живота си и има доверие на българите. Иска да продължава да работи за затворническото сдружение и да помага на затворници. Всяка седмица обаче ще трябва да се явява в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. 

Полфрийман обяви, че килията му е била претърсена, а паспортът му е взет. В отговор от Дирекция „Миграция“ отговориха, че по закон документи на чужденец могат да бъдат временно отнети, когато има заповед за експулсиране.

По последна информация австралиецът е в София. Адвокатът му Калин Ангелов отрече да е имало тържество по повод освобождаването на Полфрийман.

Случаят продължава да се дискутира и на институционално ниво. От австралийското външно министерство заявиха, че следят отблизо правното развитие на делото. Страната изрази притеснения за „неясни законови основания за задържането“, както и загриженост „ако влияят фактори, различни от правните съображения“. Външният ни министър Екатерина Захариева посочи, че по делото „Полфрийман“ няма политически натиск и призова то да не се политизира.

Сблъсък имаше и в страната. Председателят на ВКС Лозан Панов заяви: „една човешка трагедия послужи на цинични играчи умело да стимулират крайни обществени настроения срещу съдии, провокирайки улицата и политиците да решават дела“. Той се обърна към съдиите да не се огъват пред силните на деня, да бъдат силни и да пазят достойнството на тогата. От ВСС обаче определиха изказването му като недопустимо. Представляващият институцията Боян Магдалинчев подчерта, че никой няма право да коментира висящо дело. Той призова Панов да реши дали да остане на поста си или да се оттегли, защото „поведение на страничен наблюдател, какъвто се явява, е неадекватно“.

***

Нова сделка за Brexit, но дали ще е последна

"Имаме сделка" си казаха през седмицата британският лидер Борис Джонсън и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след проточили се почти половин година преговори по Brexit.

Веднага след това европейските лидери казаха своето "Да" на споразумението, което трябва да влезе в сила на 1 ноември. По този начин то преодоля първото си препятствие. Очаква се в събота британският парламент да се произнесе по него. От одобрението на британските депутати, които вече три пъти отхвърляха сделките за Brexit, обаче ще зависи и дали колегите им в Страсбург ще сторят същото.

Попитан от медиите за Brexit, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че се възхищава на главния преговарящ Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. Още по темата според министър-председателя няма как да се коментира, преди тя да е минала през британския парламент.

Барние определи договореното като разумен компромис, който защитава европейските интереси. Съгласно споразумението Великобритания ще се подчинява на действащото в ЕС законодателство до края на 2020 г., а при необходимост и по-дълго, и ще изплати глоба от около 33 милиарда лири.

Северна Ирландия е приведена в съответствие с ограничен брой правила на ЕС, по-специално свързани със стоките, но остава на митническата територия на Великобритания, което означава, че може да се възползва от бъдещи търговски сделки, които Лондон може да сключи с други държави.

Регионалното събрание на Северна Ирландия ще гласува на всеки четири години дали да се запазят договореностите. Ако асамблеята гласува за отпадането им, ще има "период на охлаждане" от две години, за да се определи какво да ги замести.

***

Без турски огън в Сирия - засега 

Блъфира или не – турският президент Реджеп Ердоган успя да изправи на нокти европейските лидери, които осъдиха остро турската военна операция в Североизточна Сирия. Те призоваха държавите, които изнасят оръжие за Турция, да спрат доставките си, а Великобритания и Испания незабавно реагираха и замразиха износа на оръжие. Знаейки обаче, че Турция е ключов партньор на  ЕС, министрите призоваха Анкара да търси решения чрез мирни средства.

Реакцията на Европа обаче не се хареса на Ердоган, който заплаши ЕС, че ще пусне всички живеещи на турска територия бежанци към Европа. С тези закани съседката ни предизвика безпокойство и у нас, а премиерът Бойко Борисов беше категоричен – военната офанзива трябва да спре. Българският премиер заяви, че никога не е подкрепял операцията на Турция, но с лекото допълнение, че подкрепя споразумението с Анкара, от което България има 5 милиарда долара стокооборот. Нормално, появиха се и въпроси дали Ердоган ни шантажира със заплахата за бежанците.  

Турският президент отново успя да привлече вниманието на Европа към себе си, но и не само. След началото на турската операция в Северна Сирия САЩ призоваха за незабавното й прекратяване. Нещо повече - администрацията на Тръмп се опита да окаже натиск върху Анкара с наказателни мита и санкции. Ердоган отхвърли искането на американския си колега и смело заяви, че страната му не се притеснява от санкции.

Операцията в Сирия стана удачен повод за словесни престрелки между американския президент и турския лидер. Напрежението между САЩ и Турция ескалира заради писмо, което Тръмп изпрати на Ердоган. С език, който е необичаен за официална кореспонденция, Тръмп казва на турския президент: „Не се прави на юнак и не бъди глупак”. Ердоган твърди, че директно хвърлил писмото в кошчето.

Ердоган упорито отказваше да се срещне с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео в Анкара, след като стана ясно, че американска делегация заминава за Турция, където ще настоява за прекратяване на огъня в Сирия.

Въпреки заканите, Ердоган прие Майк Пенс за лична среща. След края на преговорите Пенс заяви, че има споразумение с Турция за прекратяване на огъня в Сирия. Турция се съгласи изцяло да прекрати военните си операции, но само след като кюрдските сили се изтеглят от зоната за сигурност. Двете страни се споразумяха САЩ да съдействат за изтеглянето на кюрдските формирования.

Тръмп благодари на президента Ердоган типично в негов стил - с пост в Twitter, като написа, че милиони животи ще бъдат спасени. По-късно Ердоган отговори в социалната мрежа с думите: "Г-н президент, много повече животи ще бъдат спасени, когато победим тероризма, който е враг на човечеството’’

По думите на Ердоган в Северна Сирия вече не се водят сражения. Въпреки постигнатото споразумение обаче, той заплаши с рестарт на операцията, ако сделката не бъде спазена. Без турски огън в Сирия - засега. 

На 9-ти октомври Турция обяви началото на операция „Мирна пролет” в северната част на Сирия, насочена срещу забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). Нанесени бяха въздушни удари по различни сирийски градове по границата между двете държави, а по-късно започна и наземна операция.

 

***

Северна Македония и Албания останаха в антрето

Лидерите на страните от ЕС не успяха да се договорят за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания. Франция, Дания и Холандия блокираха двете страни, а решението трябва да бъде единодушно. Не беше договорено и разделяне на преговорите.

Преди разговорите премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че двете държави заслужават да получат перспектива, въпреки големите им кусури. България остана на позицията си преговорите да не се разделят. След като лидерите се произнесоха, Борисов е говорил с македонския си колега Зоран Заев. Посъветвал го е да не подава оставка, „защото е свършил много работа и има още какво да се направи“. Според премиера нищо не е приключило, а просто е отложено. Той обърна внимание, че в ЕС има безспорен страх от разширяване.

Така Северна Македония наистина остана да чака в антрето, както каза военният министър. Той коментира, че няма да се направи компромис с историята, за да се „кипрят скопските политици в Брюксел“. Каракачанов обяви, че историческата ни комисия се е върнала от Охрид без никакъв резултат. Членове от македонска страна дори демонстративно напуснали залата. Малък напредък е постигнат по отношение на Средновековието. Остават обаче диаметрално противоположни позициите за Гоце Делчев.

***

И след уволнението, Костов пак е нагъл

В четвъртък СЕМ гласува предсрочното освобождаване на генералния директор на БНР Светослав Костов. За временно изпълняващ длъжността бе назначен директорът на архива в радиото - Антон Митов. От своя страна Костов обяви, че ще обжалва решението пред съда. Според него медийният регулатор или е над законите в България, или цели да дестабилизира БНР.

Според председателя на СЕМ София Владимирова Костов не се е справил с поверената му отговорност. Регулаторът не знае все още каква е причината за спирането на сигнала на програма „Хоризонт“ на 13 септември. Бившият директор пък обвини членовете на регулатора, че не са се запознали с неговите мотиви, а той е предоставил достатъчно доказателства за това, че сигналът на радиото не е бил спиран.

Костов бе избран за генерален директор на БНР на 28 юни, след като изтече мандатът на предшественика му – Александър Велев. Доверието у него започна да пада, когато на 12 септември журналистката Силвия Великова заяви, че именно той я е свалил от ефир. Тя разказа за разговор между двамата, в който Костов ѝ е казал, че му е оказван натиск от четирима души за нейното отстраняване. Само ден след това сигналът на програма „Хоризонт“ бе спрян за 5 часа – във времето, в което се излъчва предаването на Силвия Великова. Това стана причина да започне проверка на прокуратурата, а СЕМ да свали доверието си от Светослав Костов.

Сега на временния директор на радиото Антон Митов му предстои да свърши най-тежката част от работа в годината – отчет и приемане на новия бюджет.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама