Фандъкова: Ограничаваме презастрояването между сградите

11:38, 18 окт 19 25 1432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започваме промяна на Общия устройствен план на София от следващата година. До края на годината новият общински съвет трябва да гласува Визията за развитие на София. Това е начинът да планираме публичните инвестиции с ясни цели и да гарантираме ред в развитието на града. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС на среща с архитекти и инженери. Визията за развитие на София с хоризонт 2050 г. е разработена след обсъждания с граждани, неправителствени и професионални организации.

Зам.-председател на ЕК: София може да стане център за иновации за целия регион

Йорданка Фандъкова каза, че категорично трябва да се съхрани и възстанови озеленяването. „Друг голям потенциал на София е културно-историческото наследство, което разкриваме и съхраняваме“, посочи тя.

Главният архитект на София Здравко Здравков представи добри европейски примери за реновирани стари индустриални и жп зони, в които са оформени съвременни жилищни квартали. В София също зоните със стари, излезли от употреба жп ареали, са потенциал за развитие чрез реновиране и озеленяване.

Защитата на междублоковите пространства от застрояване е ключова задача“, каза Фандъкова. Тя посочи, че за да запазим тези пространства в кварталите, внася искане за увеличаване на отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. През 2018 г. по инициатива на кмета и главния архитект на София беше прието изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с което се въведоха ограничения във височината на сградите в различните зони и в такива, в които липсваха горни граници.

Инфраструктурата и паркирането са също водеща цел в работата за кварталите. За да осигурим изграждането на улици и подземна инфраструктура в новите квартали, внасяме искане за облекчаваме на процедурата за отчуждаване на частни терени, които попадат в обхвата на уличната регулация, акцентира Фандъкова.

„Друга законодателна мярка с цел гарантиране на запазването на терени, предвидени по план за училища и детски градини, е искането за забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Имаме и законодателно предложение за краен срок за завършване на всички реституционни процедури – най-късно края на 2020 г., посочи също кандидатът за кмет.

СБЛЪСЪК: Манолова vs. Фандъкова

Важна за постигане на качествена градска среда е подготвената Наредба за градската среда, която задава стандартите при изграждане на публични обекти, задължителни елементи на градския дизайн, изисквания за цветове, надписи, архитектурни елементи при строителството и ремонта на сгради.

По отношение съхранение на сградите с историческа стойност, паметници на културата, Фандъкова предлага въвеждане на нулев коефициент на интензивност на застрояване за сградите – недвижими културни ценности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама