Ливан е обхванат от безредици заради данък върху WhatsApp и Viber

13:50, 18 окт 19 / Свят 25 1614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ливанското правителство е изправено пред призиви да подаде оставка, след като хиляди гневни демонстранти излязоха на улиците в страната да протестират срещу тежките икономически условия, предаде БТА.

Общественият гняв се разпали, след като парламентът прие бюджет със строги икономии, а вчера недоволството избухна заради план за въвеждане на данък върху приложения за смартфони.

В четвъртък министърът на информацията Джамал Джарах обяви 20-центова такса на ден за използването на платформи като WhatsApp и Viber. Според него тя щяла да донесе на хазната 200 млн. долара годишно.

В реакция в цялата страна демонстранти скандираха популярен от Арабската пролет през 2011 г. - „Народът иска режимът да падне“.

Протестиращите в столицата Бейрут блокираха пътя към летището с горящи гуми, заради което бяха изпратени органите на реда. Край правителствените сгради в центъра на града избухна насилие между демонстранти и органите на реда, които използваха сълзотворен газ.

Акции на недоволство имаше и в град Сидон, в северния град Триполи и в Долината Бекаа, както и в други райони.

Днес премиерът Саад Харири отмени заседание на кабинета. Очаква се той да направи изказване по повод възникналата криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама