Денят накратко - 18 октомври

19:00, 18 окт 19 25 2267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Вижте кой е новият шеф на БФС, какви бяха първите думи на Борислав Михайлов след подадената оставка, какво реши ЕС за Северна Македония и Албания, как е протекло поредното заседание на българо-македонската историческа комисия и още:

 

БФС с нов шеф, националният отбор – без селекционер

Михаил Касабов е новият президент на БФС до избора на ново ръководство на българския футбол. Досега той заемаше поста вицепрезидент. По-рано през седмицата вече бившият президент Борислав Михайлов подаде оставка. Той обясни, че отдавна е обмислял тази крачка. „В България никой не харесва успелите хора. Аз съм доста успял човек“, отбеляза Михайлов. Оставки подадоха и вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев и Валентин Михов, член на Изпълкома, както и националният селекционер Красимир Балъков.

***

Нараства броят на задържаните за расизъм

Още петима мъже бяха задържани днес заради проявата на расизъм по време на футболната среща между България и Англия. С това броят на разпознатите фенове, показвали неприлични жестове или нацистки символи по време на дербито, нарасна до 16. До този момент обвинение за хулиганство има само спрямо един от задържаните. На 8 са наложени административни глоби. Продължава издирването на останалите участници в деянието.

***

Остава неясна съдбата на Северна Македония и Албания

На заседанието на ЕС за присъединяването на Северна Македония и Албания отново не беше постигнато единодушие. Пред журналисти премиерът Бойко Борисов подчерта, че е посъветвал македонския премиер Зоран Заев да не си подава оставката. „Нищо за Северна Македония и Албания не е приключило, просто е отложено“, посочи Борисов и изтъкна, че има страх от разширяването на ЕС.

***

Историческата комисия отново без резултат

На проведеното преди два дни заседание на съвместната историческа комисия на България и Северна Македония отново не беше постигнат напредък. Вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че е разговарял с български членове на комисията, които са разказали, че е имало шикалкавене и демонстративно напускане на залата. „Така няма да стане, но като не са го разбрали - по-лошо за тях“, посочи Каракачанов. Той подчерта, че ако Северна Македония не изпълни изискванията, които страната ни е поставила, ще стои в антрето на ЕС.

***

Турция спира огъня в Сирия за пет дни

По време на Среща на върха европейските лидери определиха действията на Турция в североизточна Сирия като "заплаха за европейската сигурност" и призоваха за изтегляне на турските войски. Междувременно говорител на Белия дом заяви, че САЩ и Турция са се споразумели за прекратяване на огъня в Сирия. Постигнато е споразумение за петдневна пауза в турската офанзива. Анкара ще прекрати военната си операция, за да позволи на кюрдските сили на ПКК да влязат в безопасна зона в рамките на 120 часа.

***

Забравиха жена в скенер за 6 часа

70-годишната жена е била забравена в продължение на 6 часа в скенера в болницата в Павликени. Инцидентът е станал в края на септември. От болницата издирвали пациентката, като дори уведомили полицията. Накрая се оказало, че жената е била вързана в скенера, който бил изключен. Районната здравна каса във Велико Търново ще провери общинската болница. За случая е сезирана и прокуратурата.

***

България се прости с Милчо Левиев

Десетки приятели, близки и творци се простиха с големия музикант Милчо Левиев. Той почина на 81-годишна възраст в болница в Солун след тежко боледуване. Сред дошлите да се простят с Левиев бяха Ицхак Финци, Теодосий Спасов, проф. Васил Казанджиев, Васил Петров, Стоян Янкулов – Стунджи, Иван Лечев, президентът Петър Стоянов и много други. „България тепърва ще осъзнава какво е загубила. Милчо беше освен всичко друго и невероятен ерудит с невероятно чувство за хумор“, заяви Петър Стоянов.

***

Пускат нова банкнота със суперзащита

БНБ пуска в обращение от 1 ноември нова българска банкнота и серия от 50 лв. Тя е с нови защити, изображения и е изработена от висококачествена банкнотна хартия, тонирана в бледорезедав цвят, с лаково покритие. Банкнотата има и знак за незрящи граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама