Бомба в джамия в Афганистан уби десетки души

16:17, 18 окт 19 / Свят 25 1797 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-малко 28 души бяха убити, а десетки - ранени, при експлозия в джамия в Афганистан по време на петъчната молитва, предаде АФП, цитирана от БНР.

Взривът в източната провинция Нангархар, при който покривът на сградата се срутил, ранил поне 55 души, съобщи говорител на провинциалния губернатор. Всички загинали в окръг Хаска Мина на около 50 км от столицата на провинцията Джалалабад са богомолци.

Други източници говорят за повече жертви.

Двама загинали полицаи и 20 ранени деца при взрив в Афганистан

Лекар в болница в Хаска Мина казал пред АФП, че са били докарани около 32 тела заедно с 50 ранени. А Ройтерс цитира член на провинциалния парламент, според когото бомбата в джамията е убила най-малко 29 души и ранила над 100.

Не бе поета незабавно отговорност за нападението, но в провинция Нангархар действа „Ислямска държава“ и талибаните.

Експлозията става ден след като ООН разпространи нов доклад за насилието в страната тази година, в който говори за „безпрецедентен“ брой цивилни, убити или ранени в Афганистан от юли до септември.

Взрив в избирателна секция в Афганистан, има ранени

Статистиката – 1174 загинали и 3139 ранени за 4-те месеца, показва увеличение с 42% спрямо същия период на миналата година.

Цивилните най-много страдат от конфликта в страната, като ООН нарече големия брой жертви „напълно неприемлив“.

Организацията хвърли вината основно върху антиправителствени сили като „Ислямска държава“ и талибаните, но в документа се посочва, че е тревожен ръстът на жертвите сред цивилното население от операции на проправителствените сили.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама