Жена получи две различни епикризи след една и съща очна операция

19:19, 18 окт 19 25 1418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пациентка получава две епикризи за една и съща операция. 60-годишата жена реши да си потърси правата, съобщи bTV.

Валя отива през юли за профилактичен преглед в медицински център „Пентаграм”.„Каза ми се, че имам перде и е наложително да бъде оперирано. Подложих се на такава операция и още същия ден ме изписаха. В крайна сметка ми се издаде една епикриза, в която всичко е описано, че е наред с мен”, обясни жената.

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

В документа пише още, че пациентката е изписана на следващия ден. Лекуващият лекар е един, а подписът е на друг, който Валя никога не е виждала. В документите ѝ от прегледа преди операцията никъде не е описано, че има проблем със зеницата.

Заради много силни болки няколко дни след операцията тя се връща в лечебното заведение. Тогава лекуващия лекар ѝ казва, че зеницата ѝ е дефектна. На пациентката се издава втора епикриза за същата операция и със същия номер. В нея обаче е описан дефект в ириса, който липсва в първия вариант.

Според адвокат Мария Радева винаги лекавщият лекар е този, който трябва да подпише.

Ученичка почина в час по физическо

„Националният рамков договор поставя такова изискване, че издадената епикриза се подписва от лекуващия лекар и от началника на съответното отделение. Лекуващият лекар е този, който е полагал грижи за пациента”, посочи адв. Д-р Мария Радева, специалист по медицинско право.

Тя е категорична и че няма как да бъдат издадени две различни епикризи за една и съща хоспитализация.

„Това е недопустимо, но важното в случая е коя от двете епикризи всъщност вярно представя фактическата обстановка по хоспитализацията. В единия от документите има част с неистинско съдържание”, допълни юристът.

Контролните органи започват проверка по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама