Адвокат по медицинско право за забравената в скенер жена: Категорично това е престъпление

09:10, 19 окт 19 25 2293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Ако това, което действително се е случило се докаже, това според закона е злепоставяне. Отговорното лице  е било длъжно да се погрижи за болен и без уважителна причина това не е сторено. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда или глоба от 100 до 300 лева или пробация”, това коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова пред Нова телевизия. 

Вчера стана ясно, че 70-годишната Асенка Христова е била забравена 6 часа в скенера в болницата в Павликени. Инцидентът станал в края на септември.

„Категорично това е престъпление, ако се докажат всички факти в съда. Решението дали да търси персонална отговорност е решение, което пациентката трябва сама да вземе, но пред нея има две възможности  – да търси отговорност както от конкретното лице, така и от самото лечебно заведение”, посочи още тя.

„Това, което наблюдаваме, е един типичен пример за лоша организация. Тук не става въпрос за проблем от медицинска гледна точка – жената се подобрява, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е следствие на грешка в организацията”, категорична е тя.

 От болница МБАЛ-Павликени също коментираха случая. 

„Жената беше много разстроена. Тя не знаеше какво се случва след толкова време престой. Когато я открих й помогнах да слезе и я успокоих. Аз също бях много уплашена, защото не очаквах да я намеря там. Това не се е случвало никога. Открих я поради простата причина, че имам рутина да проверявам всяка една част от рентгеново отделение – дали няма отворени прозорци, врати”, каза рентгеновият лаборант Галя Михайлова.

„Жената не е била вързана, тъй като скенерът не разполага с такива приспособления. Тя не е била фиксирана със залепващи ленти, тъй като дойде на собствен ход и нямаше нужда от тях”, каза още Михайлова.

„Когато попитах за случая рентгеновата лаборантка, която е забравила жената там, тя ми каза: „Забравила съм, какво толкова”. Чувала съм за оплаквания от нея, но никой писмено не ме е уведомявал и не ми е казвал нищо в прав текст”, заяви Ренета Кръстева – управител на болница МБАЛ-Павликени.

„Този скенер работи от 2015 година. Веднага след инцидента сложих паник бутон в него, досега не е имало такъв”, посочи още тя.

По думите й в петък е имало проверки на лечебното заведение. „Това, което видяха и коментираха е, че всичко е изрядно. В случая говорим за вина на само едни човек, който е отговорен за инцидента. Психически всички ние сме сринати от случилото се. Обмислям прекратяване на трудовия договор на виновното лице”, каза още Ренета Кръстева.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама