САЩ разочаровани от отказа на ЕС за Северна Македония и Албания

10:35, 19 окт 19 / Свят 25 1586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

САЩ съжаляват, че ЕС е отложил преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, това гласи становище на Държавния департамент.

Юнкер: Отлагането на преговорите със Скопие и Тирана е тежка грешка

В него се потвърждава, че САЩ подкрепят желанието на двете страни да се присъединят към ЕС.

„Разочаровани сме, че ЕС не подкрепи стремежа на всяка от страните и не започна този път преговори”, казва се в съобщението.

Държавният департамент изрази надежда, че ЕС ще започне преговори за присъединяването на двете страни на следващата среща на върха през май.

Пендаровски: В Европа има място за всички, включително и за Македония

Дипломатическото ведомство потвърди, че САЩ остават стратегически партньор на Северна Македония и Албания и ще подкрепят тези държави за развитието на икономика, в борбата им с корупцията и организираната престъпност. 

За започване на преговори за членство всички страни трябва да дадат зелена светлина. На Евросъвета всички освен Макрон са подкрепили начало на преговори със Северна Македония, за която е решено, че е изпълнила целите – реформи и край на спорове със съседите си.

Малко по-малка е била подкрепата за Албания. Към Франция са се присъединили Дания и Холандия, които също смятат, че Тирана трябва да положи още усилия за борба с корупцията и организираната престъпност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама