Разкритикуваха Франция заради блокирането на членството на Скопие и Тирана в ЕС

11:40, 19 окт 19 / Свят 25 1863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция се изправи пред сериозни критики заради блокирането на официалното начало на преговорния процес на Северна Македония и Албания за приемането им в ЕС.

По този начин Париж задълбочи споровете за процеса на разширяване, който се превърна в повратна точка в стратегическите амбиции на евроблока след Brexit.

САЩ в петък призоваха да бъде позволено на двете балкански държави да започнат предприсъединителния процес, след като френският президент Еманюел Макрон се противопостави на еврочленството на Скопие и Тирана по време на провелия се през седмицата Европейски съвет в Брюксел.

„Времето да се започнат преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония е сега“, посочва Морган Ортагус, говорител на Държавния департамент на САЩ, в „Туитър“.

„САЩ ще приветстват утвърдително решение и за двете страни, което ще признае техните заслуги за извършените реформи.“

САЩ разочаровани от отказа на ЕС за Северна Македония и Албания

Европейски критици на блокадата на Париж заявиха, че това е предателство към обещанията, дадени на двете балкански държави и има риск те да бъдат тласнати, заедно с други страни от региона, към орбитата на конкурентни сили като Русия и Китай.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви пред репортери, че провалът да се започне процеса по разширяване на ЕС с двете страни ще „бъде запомнен като историческа грешка“. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също посочи, че е „грешка“ да не се започнат преговори за присъединяване.

Отлагането на предприсъединителния процес хвърли в криза правителството на Северна Македония. Основната опозиционна партия призова проевропейското правителство на премиера Зоран Заев да подаде оставка.

„Не знам дали Франция, или някой друг в Европа, наистина осъзнава какво бедствие назрява в региона“, заяви Агон Малики, косовски политически анализатор, живеещ в Албания. „За нас, на Балканите, Еманюел Макрон звучеше кат европейски Тръмп.“

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров написа в „Туитър“: „Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да бъде откровен с нас. Ако повече няма консенсус за европейското бъдеще на Западните Балкани..то гражданите заслужават да знаят“.

Паси: Макрон тласка Балканите към Русия, Захариева може да промени това

Докато администрацията на президента Доналд Тръмп поддържа трудни и дори враждебни отношения с ЕС в някои сфери, нейната визия за разширяването се споделя от голяма част от страните членки на евроблока.

По отношение на Северна Македония Франция е изолирана до голяма степен от останалите членове на ЕС. По отношение на Албания скептицизмът на Париж се споделя от Холандия и Дания.

Поддръжниците на започването на предприсъединителни преговори със Северна Македония изтъкват множеството реформи, извършени от правителството по искане на ЕС, най-вече добавянето на „Северна“ към името на страната, за да се сложи край на десетилетния спор с Гърция, която има в пределите си регион, наречен Македония.

Пендаровски: Дайте шанс на Северна Македония, нито една кандидатка не е променяла името си преди

Бившият гръцки премиер Алексис Ципрас, който договори края на спора за името със Скопие, заяви в пост в „Туитър“, че отказът за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония е „послание за слабост и поражение на европейския проект“.

Европейски дипломати, подкрепящи преговори, заявиха, че доверието в блока е заложено на карта, ако той откаже да отвори вратите си за двете държави, изпълнили исканията за реформи. „Това изпраща доста лош сигнал към останалите държави“, посочва един от дипломатите.

Франция заяви, че нито северна Македония, нито Албания, са изпълнили реформите, необходими за започването на преговори за присъединяване.

Фрески лидери отдавна подчертават необходимостта от засилване на сближаването в съществуващия ЕС и задълбочаване на вътрешните реформи вместо разширяване и прием на нови членове на блока. По думите им изтичането на мозъци и масовата имиграция на млади хора от България, Румъния и Хърватия към останалата част на ЕС е явен пример за проблема с бързото разрастване.

Борисов: Посъветвах Заев да не си подава оставката

„Не мисля, че единствената връзка, която трябва да имаме с нашите съседи, трябва да бъде връзка на разрастване и разширяване“, заяви Макрон след края на Европейския съвет. „Това не работи много добре с 28, няма да проработи и с 27, а не мисля, че ще сработи и след разширяването“, посочи той.

Париж иска Албания да подобри сътрудничеството си при спирането на нелегалната миграция към ЕС.

Мнозина от търсещите убежище във Франция са албанци, които напускат страната си по икономически причини, а не бягат от преследване. Париж обаче сe притеснява от факта, че го представят като нападащ Албания, която е страна с предимно мюсюлманско население, а подкрепя Северна Македония, която е християнска държава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама