Йотова: Наблюдението на Съвета на Европа се превръща в механизъм без край

14:35, 19 окт 19 / Политика 25 2166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Страсбург с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич и с генералния секретар на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Войчех Савицки. Тази година Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, отбелязва своята 70-годишнина.

Основна тема на срещата с генералния секретар на ПАСЕ бе постмониторинговият диалог, под който продължава да е поставена България вече 19 години. Вицепрезидентът Йотова изрази своето несъгласие с практиката във всеки следващ доклад да се прибавят нови забележки и нови изисквания към България. Така процесът се превръща в механизъм без край. „Много внимателно трябва да се прецизират критериите, за да бъдат адекватни на ситуацията в страната“, посочи Илияна Йотова. В последните години в голяма степен наблюдението на Съвета на Европа преповтаря действащия вече 12 години мониторинг на Европейската комисия.

Следващият доклад за България ще бъде разгледан в ПАСЕ през юни 2020 г. Вицепрезидентът и генералният секретар на ПАСЕ изразиха надежда, че този доклад ще бъде последен.

На проведената по-рано среща генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич представи пред вицепрезидента визията си за развитие на организацията.

Общо бе мнението, че е необходимо по-голямо единство между членовете на Съвета на Европа и текстовете, по които тя работи, са морално остарели. Трябва да бъдат изработени механизми, които изпреварват кризите и предлагат адекватни решения, за да следва Съветът на Европа своята мисия – да защитава правата на човека, демокрацията и правовата държава.

За постигане на по-голямо единство и координирани действия между страните членки вицепрезидентът Йотова предложи провеждането на Четвърта среща на върха на държавните и правителствените ръководители, каквато не е имало от 14 години. Такава среща беше предложена от българската парламентарна делегация в ПАСЕ и намери много широка подкрепа.

Изучаването на български език в Казахстан бе основна тема на разговор между Йотова и Токаев

По-късно вицепрезидентът Йотова разговаря с български служители в Съвета на Европа, които изразиха своето задоволство, че държавник от България се среща с тях. Предишната им среща на такова високо ниво е била преди повече от 10 години.

Последва разговор на Илияна Йотова с български студенти в Страсбург. Почти два часа студентите откровено споделяха проблемите и надеждите си. Категорично изразиха своите намерения да се върнат и развиват в България след завършването си.

В срещите участва и постоянният представител на България към Съвета на Европа посланик Катя Тодорова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама